Jens Teirlinck: " Ik voel dat ik elke week beter aan het worden ben"

Door Kurt Vermeerbergen op 5 Jan 2015 - 12:25
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Jens Teirlinck heeft als belofte opnieuw gekozen voor het veld nadat hij als tweedejaars junior actief was op de weg. Jens blikt tevreden terug zo net voor het Belgisch kampioenschap op zijn seizoen.

1. Hoelang geleden ben je gestart met crossen? Hoe gestart ermee? Ik ben gestart met crossen eigenlijk in Holland toen ik 6 of 7 jaar was. Dat was nog met een kleine mountainbike en dat was ook niet elk weekend omdat ik ook nog voetbalde.  Toen ik 8 jaar was heb ik een licentie genomen bij WBV en heb ik tot mijn 10 jaar alleen maar mtb en wegwedstrijden gereden. Op aanraden van mijn schoonbroer ben ik een crossfiets gaan kopen en mijn eerste wedstrijden won ik vrij makkelijk. Ik heb vanaf dan eigenlijk heel goede winters gehad zodat ik bij de 13 en 14 jarigen Belgisch kampioen was. Gedurende mijn categorieën bij de aspiranten won ik bijna alle wedstrijden maar eens bij de nieuwelingen begon de concurrentie toe te nemen.

2. Je hebt als tweedejaars junior gekozen voor één seizoen op de weg. Waarom deze keuze? Ik heb daar eigenlijk voor gekozen omdat ik elk jaar heel goed op de weg reed in voorbereiding van het crossseizoen en ik niet helemaal wist wat ik kon en wat mijn mogelijkheden waren op de weg. Ik zit nog altijd met een paar twijfels daarover omdat ik dit jaar een tijdje aan de kant heb gestaan door een spierscheur en toen ik de competitie hervatte viel ik 2 maal heel hard. Hierdoor kreeg ik mijn conditie niet goed genoeg voor mijn hoofddoel Valrommey waar ik eigenlijk de eerste 2-3 dagen heel sterk reed maar misschien iets te aanvallend wat ik bekocht de laatste dag maar nadien heb ik een heel sterk slot gereden. In de Vlaamse Ardennen met de 3-daagse van de Vlaamse Ardennen en de ronde van Vlaanderen en in de kermiskoersen die daar opvolgde rijfde ik de top 10 plaatsen bij elkaar maar winnen lukte niet, doordat ik soms te hard de koers maakte en niet tactisch genoeg reed om te winnen. Misschien kies ik in de toekomst om het nog eens te proberen op de weg maar dat zal afhangen hoe mijn toekomst zal zijn in de cross.

3. Ben je tevreden over je seizoen als eerstejaars belofte tot nu toe?  Verliep deze zoals verwacht? Tot nu toe ben ik heel tevreden van mijn seizoen. Ik voel dat ik elke week beter aan het worden ben en dat had ik persoonlijk niet verwacht omdat ik al een bijna volledig wegseizoen heb gereden. Dat is blijkbaar een voordeel geweest omdat men basisconditie heel goed was toen ik aan het crossseizoen begon. Dit jaar heb ik bewust gekozen om meer in het B circuit te rijden om me zeker niet op te branden en ook omdat ik daar niet word weggereden en soms kan meedoen voor de mooie prijzen. Ook daar leer ik nog elke week bij ! Soms kies ik eens een A-cross uit of een profcross hier in België of Luxemburg maar dat is puur voor ervaring op te doen. Ik cross al een heel jaar zonder druk waar ik mij de vorige jaren misschien te veel druk oplegde….

4. Welke raad geef je mee aan renners die volgend seizoen de overstap maken? Ik zou vooral zeggen, zorg dat je genoeg op de weg koerst en kwalitatieve koersen en trainingen zodat je genoeg snelheid en power hebt en een sterke basisconditie.

5. Naar welke wedstrijden kijk je verder nog uit? Doel in deze wedstrijden? Ik kijk nu vooral uit naar het bk waar ik wel een beetje een piekmomentje heb gepland. Dat lukt natuurlijk niet altijd dus is het afwachten tot op de dag zelf.

6. Wat is voor jouw het ideale parcours? Ik kan alles wel redelijk goed maar niet echt iets super, behalve sneeuw en ijs dat kan ik wel het best van al mijn capaciteiten denk ik.

7. Kies je er bewust voor om niet/wel te springen over balken? Hoe beslis je? Als ik weet dat ik er tijd mee kan winnen dan spring ik meestal wel omdat ik het goed onder de knie heb. Ik vind dat het niets uithaalt als er teveel risico’s mee verbonden zijn, dan loop ik er over.

8. Op welke punten wil je zeker gaan werken naar volgend seizoen toe? Ik moet zeker nog meer krachttrainingen doen en ik wil zelf ook nog mijn klimmen verbeteren voor in de wegkoersen.

9. Ga je actief zijn op de weg? Verwachtingen? Ik ga zeker actief zijn op de weg maar ik weet nog niet op welk niveau dat zal zijn omdat ik nog niet weet welk programma mijn ploeg zal rijden. Ik hoop wel dat er een paar mooie interclubs en rondekes zullen bijzitten omdat dit toch wel de koersen zijn waar je u niveau omhoog kan laten gaan. Ook zal ik denk een paar profkermiskoersen rijden op de weg. Ik hoop gewoon om een goede voorbereiding te doen op de winter die dan gaat komen. Ik zal zeker aanvallend proberen te koersen !

Gerelateerde artikels

Jens Teirlinck zal vanaf 1 maart de kleuren verdedigen van Zannata Lotto Cycling Team Menen. Door deze keuze kiest Jens resoluut voor de weg. Jens start op de weg op 13 april te Kapelle-op-den-Bos. " Ik heb vooral voor deze ploeg gekozen voor het programma dat ze aanbieden. Daarbij rijdt de ploeg...
Jens Teirlinck moest vandaag in Zingem opgeven door knieproblemen waar hij al even mee kampt. Jens legt even uit wat er juist aan hand is. "Deze zomer kampte ik al met een cyste t.o.v mijn knie en daardoor was er een wrijving met een pees maar dat hadden ze toen kunnen oplossen met...
Jens Teirlinck heeft zijn eerste zege van het crossseizoen binnen. In het Duitse Cloppenburg waren de zegebloemen voor de 1e jaar elite zc. "Vorige week stuurde de broer van mijn lief dat er een nationale cross was in Cloppenburg (Duitsland) waar hij werkt en niet ver van waar hij woont....
Jens Teirlinck was vandaag de sterkte in de reeks voor amateurs/masters A te Zarren. Jens reed er solo naar zijn 7e zege van het seizoen (Jens won 3 wedstrijden bij de LRC en 4 bij de wbv). Het is voor Jens zijn eerste trui als West-Vlaams kampioen (Jens verhuisde vorig jaar van Brabant naar West-...
Jens Teirlinck zal volgend jaar deel uitmaken van het  Dovy Keukens - Fcc team. "Ik ben naar daar voor het mooie programma die ze rijden en vooral voor beker van België en het voorjaar te rijden en ik geloof ook echt in hun werking." :aldus Jens. Zelf je transfer melden kan via...
Met 39 ezc/u23 werd er gestart in Nossegem. Deze wedstrijd van de moedigde veldrijder was tevens ook het provinciaal kampioenschap van Vlaams-Brabant. De zege was voor Ingmar Uytdewilligen. Hij eindigde met 17 seconden voor op de provinciaal kampioen bij de beloften, Matthias Van Roy. Jens...