Jenno Berckmoes, Lionel Taminiaux en Henri Vandenabeele naar Lotto Dstny

Door Kurt Vermeerbergen op 3 Aug 2023 - 13:02
Printvriendelijke versie

Lotto Dstny voegt drie nieuwe namen toe aan het ProTeam. Zowel Jenno Berckmoes (22), Lionel Taminiaux (27) als Henri Vandenabeele (23) zijn vanaf volgend seizoen in Lotto Dstny-outfit te zien, de drie Belgen tekenden elk een overeenkomst van twee jaar.

“We zijn blij dat deze drie talentvolle Belgen zich engageren bij het Lotto Dstny-project. Met deze drie renners versterken we ons op verschillende terreinen. Vandenabeele is een beloftevolle klimmer, Berckmoes is iemand voor de heuvelklassiekers en Taminiaux is een bewezen allrounder met een sterke sprint. Het zijn teamplayers, maar ook renners die hun eigen kans kunnen gaan. Ze passen perfect in onze plannen”, zegt CEO Stéphane Heulot.

Vandenabeele op zoek naar nieuwe start bij Lotto Dstny
De jonge Belg Henri Vandenabeele (23) is geen onbekende bij Lotto Dstny. Hij maakte in 2019 en 2020 al deel uit van het Development Team en toonde zijn klimmersbenen met onder meer een tweede plek in de Giro U23 en de Ronde de l’Isard.

“Ik heb warme herinneringen aan mijn tijd bij de belofteploeg en het is dan ook fijn om de volgende twee seizoenen voor het ProTeam uit te komen”, zegt Vandenabeele. “Ik bleef Lotto Dstny steeds volgen en je merkt aan alles dat de ploeg mooie stappen heeft gezet, en daarnaast ook blijft investeren in de toekomst. Zo geeft de evolutie van een renner als Maxim Van Gils – mijn oud-ploegmakker bij het Development Team – me enorm veel motivatie.”

“Na een seizoen van vrij veel pech, vooral door ziekte, had ik nood aan een nieuwe start. Ik ben blij dat Lotto Dstny me die kans geeft, maar tegelijkertijd ben ik Team DSM-firmenich ook dankbaar voor de afgelopen jaren. Momenteel ligt de focus op het opnieuw gezond worden en gestaag naar mijn oude vorm toegroeien. Ik blijf ambitieus en wil me tonen in koersen met heel wat klimwerk, maar ik kijk er evengoed naar uit om te proeven van de klassiekers.”

Jenno Berckmoes klaar voor volgende stap in heuvelklassiekers
Jenno Berckmoes (22) maakt de overstap van Team Flanders – Baloise. De renner uit Sint-Lievens-Houtem werd vorig jaar prof, kon al proeven van zijn droomkoersen en kijkt uit naar de volgende stap in zijn carrière.

“Ik ben nu bijna twee jaar prof en heb in die periode al heel wat bijgeleerd. Ik voel me klaar voor de volgende stap, en eigenlijk is Lotto Dstny een logische keuze”, legt Berckmoes uit. “Het is een Belgische ploeg die heel ambitieus is en vooruit wil, dat merk je aan alles. Er was meteen een klik en ik ben enthousiast over de plannen dat het team met me heeft.”

“Ik zou mezelf omschrijven als puncher en ik droom van wedstrijden als de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Ik kijk er naar uit om in dienst te rijden van jongens als Andreas Kron en Maxim Van Gils, die dit jaar in de Ardennenklassiekers strijd leverden op het hoogste niveau. Op termijn  wil ik mezelf graag tonen in één van die koersen.”

Taminiaux wil zichzelf verder ontdekken bij Lotto Dstny
Lionel Taminiaux (27) ruilt vanaf volgend jaar Alpecin-Deceuninck in voor Lotto Dstny. De 27-jarige Belg is op zijn best in heuvelachtige eendagsklassiekers, zijn sterke sprint leverde hem al drie zeges op en dichte ereplaatsen in onder meer Circuit de Wallonie, Bredene Koksijde Classic en Binche-Chimay-Binche.

“Ik ben iemand die graag offensief koerst en niet wacht op een massasprint, daarom is Lotto Dstny volgens mij een perfecte match”, zegt Taminiaux. “Ik was op zoek naar de volgende stap in mijn carrière en na het eerste contact met het management had ik meteen een goed gevoel bij dit team. Ik voel dat ik mijn volle potentieel nog niet heb kunnen tonen en hoop dit bij Lotto Dstny te kunnen verwezenlijken.”

“Mijn rol binnen het team wordt tweedelig. Als Belg wil ik uiteraard de voorjaarsklassiekers verder ontdekken en kijken hoe ver mijn mogelijkheden daarin reiken. Dan spreek ik niet meteen over de Monumenten maar koersen als Nokere Koerse, GP Samyn,… Voor de evolutie van een renner als Milan Menten (die dit jaar GP Samyn won) kan ik al alleen maar bewondering tonen. Daarnaast zal ik mezelf ook in dienst stellen van het team als bijvoorbeeld lead-out. Ik ken Arnaud De Lie behoorlijk goed en ik kijk er dan ook naar uit om samen met hem te koersen”, besluit Taminiaux.

Foto: Lionel Taminiaux

Gerelateerde artikels

Na 8 seizoenen zoekt eerstejaars belofte Ward Sluyts nieuwe oorden op. Hij zal volgend jaar rijden voor het nieuwe beloftenteam van De Dijlespurters VV Mechelen. Ward hoopt volgend seizoen een nieuwe stap voorwaarts te zetten. "Ik ben begonnen met wielrennen bij Heist Zuider-Kempen....
Met 91 juniores werd er gestart in de klimkoers in Herbeumont. Slechts 40 renners reden de wedstrijd volledig uit. De zware wedstrijd werd gewonnen door Henri Vandenabeele. Henri was afgelopen weekend ook al sterk in de Tour de Valromey waar hij juist naast de gele trui greep. "Na...
Vandaag stond in de Ronde van Namen een tijdrit van 13,6km op het programma voor de renners. De winnaar van gisteren Jenno Berckmoes won deze rit tegen de klok. Thibau Nys volgde op  33 seconden en Lars Van der Haar op 34 seconden. Jenno is nu de nieuwe leider in de Ronde van Namen. "Ik...
Ik (Ben Baele) liep al een jaar of 2 met het idee om een podcast te beginnen, op training spraken ik en Luca Van Boven regelmatig over het idee. Tijdens de coronacrisis kwam het idee meer op de achtergrond terecht, het was echter niet eenvoudig om in die periode gasten uit te nodigen om een podcast...
Gilles Dockx wordt in 2024 eerstejaars belofte. De Antwerps juniorenkampioen zal de overstap maken naar deze nieuwe categorie bij het Urbano-Vulsteke Cycling Team. "Ik heb de ploeg gekozen omdat ik het beste presteer in een vertrouwde omgeving en bij Urbano-Vulsteke Cycling Team voelde ik dit...
Op zondag 23 november werd in Belsele gestreden om de provinciale titels West- en Oost-Vlaanderen veldrijden. Reeds van bij de start werd hard gereden door een sterk deelnemersveld van 35 aspiranten. De renners kregen een zwaar parcours voorgeschoteld met veel bochten, een paar balkjes, brugjes...