Jasper Philipsen: "Het belangrijkste is dat ik me amuseer op de fiets"

Door Kurt Vermeerbergen op 4 Dec 2014 - 11:29
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Jasper Philipsen heeft een jaar achter de rug dat hij niet snel zal vergeten. De tweedejaars nieuweling werd uitgeroepen tot Flandrien van het jaar. Enkele weken geleden kreeg hij uit handen van Wilfried Peeters, de  trofee Wilfried Peeters, welk Balen BC elk jaar uitreikt. Voor de talentvolle renner is er nog een mooie weg af te leggen.

1. Je kende als tweedejaars nieuweling een topseizoen met als bekroning de titel van Flandrien. Verwacht? Had je me dit voor het seizoen gezegd, zou ik het nooit hebben geloven. Op het einde van het seizoen hoopte ik er wel een beetje op. Het is dan ook een super mooie bekroning op mijn seizoen. Zonder enkele mensen die altijd voor mij klaar stonden was dit zeker niet gelukt!

2. Welke overwinningen vind je persoonlijk de mooiste van afgelopen seizoen? De eerste rit in De Radjugendtour. Omdat ik niet wist wat ik moest verwachten op internationaal niveau. Dan was het fantastisch om meteen de eerste rit te winnen en in de leiderstrui te mogen rijden. Ook de belevenis er rond was super om mee te maken.

3. Kende je ook teleurstellingen dit seizoen? Welke? Ja absoluut. Vooral in de klimkoersen Dit jaar omdat ik toch ook mijn klimmers capaciteiten wilde bewijzen. Harzé viel direct na de examens dus was ik uit vorm. In Herbeumont en het Critérium européen des jeunes had ik mechanische pech. Dat had ik liever anders gezien. Ook enkele tactische fouten die ik heb gemaakt door bv. In het land van Bartje mij te laten verassen in de sprint. Maar uit die fouten zal ik zeker leren voor in de toekomst.

4. Ondanks de vele aanbiedingen die je kreeg besloot je om als junior Balen BC trouw te blijven. Waarom deze keuze? Ik kan niet beter zitten als bij Balen. We rijden een heel mooi (inter)nationaal programma. Het is vlak bij de deur, de samenwerking met Vastgoedservice ziet er ook veelbelovend uit en ik rij al vanaf de aspiranten bij de club met altijd een goede groepssfeer. Daarom zie ik geen reden om te veranderen.

5. Hoe gaan de voorbereidingen deze winter verlopen naar de opbouw van 2015 toe? Op welk gebied kan je zeker nog progressie maken? Ik ben deze winter met wat van alles bezig zoals: zwemmen, lopen, cyclocrossen, stabilisatie en in de fitness roeien en crosstrainen. De bedoeling is om vooral mijn conditie op te bouwen en completer te zijn, door niet enkel en alleen op de fiets te zitten. Ik wil nog op verschillende gebieden progressie maken. Proberen zoveel mogelijk ervaring op te doen en elk jaar bij te leren door bv. te luisteren naar tips van anderen. Zeker nog niet te veel trainen en voldoende rusten. Zodat er in de toekomst nog veel progressie mogelijk is. Vooral is het het belangrijkste dat ik me amuseer.  

6. Verwacht je een moeilijke overgang van nieuweling naar junior? Ik heb al van een aantal mensen gehoord dat de stap naar de junioren niet zo heel lastig is. Maar dat zal vooral aan mezelf afhangen. Ik bereid me nu goed voor om de stap zo makkelijk mogelijk te maken. En dan zullen we wel zien hoe de eerste koersen verlopen. Ik ben in ieder geval zeer gemotiveerd om aan het seizoen te beginnen en om het beste van mezelf te geven.

7. Ben je bijgelovig? Zoja, wat zijn de kenmerken ervan? Bijgelovig ben ik niet maar ik heb wel een aantal rituelen voor een wedstrijd zoals bijvoorbeeld de dag voor een wedstrijd een aantal versnellingen te doen. Of het nu effectief beter is weet ik niet maar het zal vooral op het mentaal vlak een rol spelen.

8. Wat doe je het liefst: rondes of klassiekers? Momenteel doe ik ze allebei even graag. Misschien dat ik in de toekomst met meer ervaring toch een voorkeur ga hebben. Ik hoop dat ik de kansen krijg om van ze alle twee meer te mogen proeven.

9. Als je u zou moeten vergelijken met een bekende renner, welke zou je kiezen en waarom? Moeilijke vraag. Je kan de parcours waar wij over gereden hebben bij de nieuwelingen moeilijk vergelijken met die van de profs. In de toekomst wil ik op dat vlak veel ervaring opdoen. Zo kan ik mezelf als renner beter leren kennen en uitmaken welk type renner ik nu juist ben. 

Gerelateerde artikels

"Met 750 hoogtemeters was dit een van de minst lastige ritten. Maar de snelheid lag enorm hoog waardoor het toch zwaar was. Gerben Thijssen had problemen met zijn versnellingen en kon niet op zijn 16 vanachter geraken. Hij was in de 1ste sprint 3de en besloot dan om van fiets te wisselen. Pieter...
Het Europees kampioenschap te Plumelec werd bij de junioren gedomineerd door de Fransen. De Belgen reden verdienstelijk, maar stranden in de wegrit  met Jasper Philipsen op een 11de plaats. De junior uit Ham nam enkele dagen ervoor ook al de tijdrit voor zijn rekening. Daar ontgoochelde hij...
Gisteren stond er een korte tijdrit op het programma. Met 3 seconden voorsprong wist ik dat het moeilijk ging zijn om mijn truien te behouden. Dat bleek ook zo, ik stond na de rit van gisteren als 33ste in het algemeen klassement, 8ste in het jongeren klassement en 2de in het puntenklassement met...
Afgelopen donderdag was er de Flandrien verkiezing van 2015. Bij de nieuwelingen ging de titel naar Wesley Vercamst (Balen BC). Bij de junioren mocht Jasper Philipsen (Balen BC) de trofee ontvangen. Jasper won vorig jaar ook al deze trofee als tweedejaars nieuweling. "Deze titel is ééntje...
Slechts 33 renners in Limburg voor het Provinciaal Kampioenschap voor nieuwelingen te Zonhoven. In het begin vd wedstrijd gebeurde er niet al te veel. Enkele aanvalspogingen maar deze droegen nooit lang. Halfweg wedstrijd kregen we een 10-tal renners aan de leiding waaronder de meeste favorieten....
Met maar liefst 98 nieuwelingen werd er gestart in Opwijk. De Balen BC renner won de sprint van 3. "Er werd van het begin hard gereden. Daardoor ben ik een beetje over mijn toeren gegaan en kreeg ik een terugslag en heb ik even gerecupereerd in het peloton. De laatste ronde ben ik dan naar een...