Jasper Philipsen: "Het belangrijkste is dat ik me amuseer op de fiets"

Door Kurt Vermeerbergen op 4 Dec 2014 - 11:29
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Jasper Philipsen heeft een jaar achter de rug dat hij niet snel zal vergeten. De tweedejaars nieuweling werd uitgeroepen tot Flandrien van het jaar. Enkele weken geleden kreeg hij uit handen van Wilfried Peeters, de  trofee Wilfried Peeters, welk Balen BC elk jaar uitreikt. Voor de talentvolle renner is er nog een mooie weg af te leggen.

1. Je kende als tweedejaars nieuweling een topseizoen met als bekroning de titel van Flandrien. Verwacht? Had je me dit voor het seizoen gezegd, zou ik het nooit hebben geloven. Op het einde van het seizoen hoopte ik er wel een beetje op. Het is dan ook een super mooie bekroning op mijn seizoen. Zonder enkele mensen die altijd voor mij klaar stonden was dit zeker niet gelukt!

2. Welke overwinningen vind je persoonlijk de mooiste van afgelopen seizoen? De eerste rit in De Radjugendtour. Omdat ik niet wist wat ik moest verwachten op internationaal niveau. Dan was het fantastisch om meteen de eerste rit te winnen en in de leiderstrui te mogen rijden. Ook de belevenis er rond was super om mee te maken.

3. Kende je ook teleurstellingen dit seizoen? Welke? Ja absoluut. Vooral in de klimkoersen Dit jaar omdat ik toch ook mijn klimmers capaciteiten wilde bewijzen. Harzé viel direct na de examens dus was ik uit vorm. In Herbeumont en het Critérium européen des jeunes had ik mechanische pech. Dat had ik liever anders gezien. Ook enkele tactische fouten die ik heb gemaakt door bv. In het land van Bartje mij te laten verassen in de sprint. Maar uit die fouten zal ik zeker leren voor in de toekomst.

4. Ondanks de vele aanbiedingen die je kreeg besloot je om als junior Balen BC trouw te blijven. Waarom deze keuze? Ik kan niet beter zitten als bij Balen. We rijden een heel mooi (inter)nationaal programma. Het is vlak bij de deur, de samenwerking met Vastgoedservice ziet er ook veelbelovend uit en ik rij al vanaf de aspiranten bij de club met altijd een goede groepssfeer. Daarom zie ik geen reden om te veranderen.

5. Hoe gaan de voorbereidingen deze winter verlopen naar de opbouw van 2015 toe? Op welk gebied kan je zeker nog progressie maken? Ik ben deze winter met wat van alles bezig zoals: zwemmen, lopen, cyclocrossen, stabilisatie en in de fitness roeien en crosstrainen. De bedoeling is om vooral mijn conditie op te bouwen en completer te zijn, door niet enkel en alleen op de fiets te zitten. Ik wil nog op verschillende gebieden progressie maken. Proberen zoveel mogelijk ervaring op te doen en elk jaar bij te leren door bv. te luisteren naar tips van anderen. Zeker nog niet te veel trainen en voldoende rusten. Zodat er in de toekomst nog veel progressie mogelijk is. Vooral is het het belangrijkste dat ik me amuseer.  

6. Verwacht je een moeilijke overgang van nieuweling naar junior? Ik heb al van een aantal mensen gehoord dat de stap naar de junioren niet zo heel lastig is. Maar dat zal vooral aan mezelf afhangen. Ik bereid me nu goed voor om de stap zo makkelijk mogelijk te maken. En dan zullen we wel zien hoe de eerste koersen verlopen. Ik ben in ieder geval zeer gemotiveerd om aan het seizoen te beginnen en om het beste van mezelf te geven.

7. Ben je bijgelovig? Zoja, wat zijn de kenmerken ervan? Bijgelovig ben ik niet maar ik heb wel een aantal rituelen voor een wedstrijd zoals bijvoorbeeld de dag voor een wedstrijd een aantal versnellingen te doen. Of het nu effectief beter is weet ik niet maar het zal vooral op het mentaal vlak een rol spelen.

8. Wat doe je het liefst: rondes of klassiekers? Momenteel doe ik ze allebei even graag. Misschien dat ik in de toekomst met meer ervaring toch een voorkeur ga hebben. Ik hoop dat ik de kansen krijg om van ze alle twee meer te mogen proeven.

9. Als je u zou moeten vergelijken met een bekende renner, welke zou je kiezen en waarom? Moeilijke vraag. Je kan de parcours waar wij over gereden hebben bij de nieuwelingen moeilijk vergelijken met die van de profs. In de toekomst wil ik op dat vlak veel ervaring opdoen. Zo kan ik mezelf als renner beter leren kennen en uitmaken welk type renner ik nu juist ben. 

Gerelateerde artikels

Jasper Philipsen (BMC Development) heeft gisteren de tweede rit gewonnen van de Triptyque des Monts et Châteaux. "De eerste dag ging minder vlot voor ons en daarom wilden we gisteren beter doen. Ik voelde me goed in de wedstrijd en de ploeg gaf me de kans als het op een sprint aan kwam om...
Vandaag de laatste rit in de Radjugendtour in Oostenrijk. Door een uitstekende samenwerking binnen de ploeg keren de Belgen morgen huiswaarts met de groene,roze en blauwe trui. Gerben Thijssen bleef 5 dagen lang in de groene trui rijden. Jasper Philipsen mocht 4 dagen lang de leiderstrui dragen en...
Uit veiligheidsoverwegingen heeft bondsarts dr. Kris Van der Mieren beslist om Jasper Philipsen morgen niet te laten starten in de wegrit voor heren junioren op het WK. Jasper werd na zijn prestatie op het WK tijdrijden afgevoerd wegens overhitting.  
De Zuid-Kempense pijl leverde een knappe tweede plaats op voor de eerstejaars belofte Jasper Philipsen. Het was voor Jasper zijn eerste podiumplek in de kleuren van BMC. "Na een aantal wedstrijden met de belofte voelde ik steeds dat het beter en beter ging. Eerst was het nog wat aanpassen met...
De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Jean-Pierre Dubois geselecteerde renners om deel te nemen aan de Nations' Cup Men U23 – Ronde van Vlaanderen, die zal plaatsvinden op zaterdag 8 april 2017: Stan DEWULF Jasper PHILIPSEN Franklin SIX Mathias VAN GOMPEL...
Jasper Philipsen zette in de Ronde van Vlaanderen voor U23 een mooie prestatie neer vandaag. Jasper won de sprint en behaalde zo een knappe tweede plaats. De Ier Edward Dunbar kwam solo over de finish. "Ik moest Nathan zijn plaats innemen in de selectie van de Belgische ploeg. Ik vind het...