Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux: Valpartij in de laatste kilometer van Omloop Het Nieuwsblad ontneemt een fantastische opportuniteit

Door Kurt Vermeerbergen op 27 Feb 2021 - 18:17
Printvriendelijke versie

Deze laatste week van februari steeg de spanning in aanloop naar de start van het Belgische openingsweekend. In het parcours van de Omloop het Nieuwsblad (1.UWT, 27/02) werden negen kasseistroken en dertien Vlaamse hellingen opgenomen. Bij het buitenrijden van Gent ging een vijftal op zoek naar de schijnwerpers en kon met een maximale voorsprong van bijna 10 minuten meer dan 150 kilometer in de voorlinie strijden.

Het was na de beklimming van de Molenberg dat de vijf vroege vluchters door een groep der favorieten bijgebeend werd. Het zevental was Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux had aanvankelijk de slag gemist, maar kon de scheve situatie rechtzetten toen aan de voet van de Muur van Geraardsbergen alle groepen weer samenvloeiden. Het peloton werd nog uitgerokken richting de Bosberg, de laatste hindernis van de dag, maar uiteindelijk zorgde de tegenwind ervoor dat een ruime groep van 65 renners tot aan de finish gesloten bleef. Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux moest het zonder sprinter doen, nadat het team Andrea Pasqualon en Jonas Koch in de laatste kilometer in een valpartij verloor. Aimé De Gendt en Loïc Vliegen verloren dus hun wagonnetjes en overschreden de finishlijn als 28e en 52e. Davide Ballerini was de snelste en kon juichen in de eerste kasseiklassieker van het seizoen.

Deze zondag hoopt Andrea Pasqualon op een herkansing in Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij wordt er geflankeerd door Ludwig De Winter, Tom Devriendt, Boy Van Poppel, Danny Van Poppel en Pieter Vanspeybrouck. Jonas Koch wordt deze avond gehecht aan de knie en elleboog en komt mogelijks niet aan de start.

Aimé De Gendt:" We waren op de afspraak vandaag. Op elke helling kwam ik bij de eerste vijf renners boven. Ik mag dus zeggen dat mijn conditie en gevoel op peil zijn. Enkel na de Molenberg hadden we de boot gemist, doordat we niet genoeg vooraan gepositioneerd zaten. Boy, Pieter en Taco hadden onderweg nochtans uitstekend werk geleverd om ons op alle cruciale punten vooraan af te zetten. Gisteren had ik het laatste deel van het parcours nog gefietst en voelde ik dat het met deze tegenwind moeilijk zou zijn om in de finale nog een aanval op te zetten. Twee jaar geleden eindigde de wedstrijd in gelijkaardige omstandigheden al in een sprint met een ruime groep en dit bleek ook vandaag het geval. Wat in de laatste kilometer gebeurd is, is erg spijtig. Ik deed mijn uiterste best om Jonas en Andrea in een goede positie naar de laatste hectometers te brengen, tot ik in de laatste kilometer te horen kreeg dat ik zelf moest sprinten. Het was onhaalbaar om dat nog voor elkaar te krijgen. "

Andrea Pasqualon: "Het is balen. Vandaag was een mooie opportuniteit, want in dergelijke sprint met 30 renners ben ik in staat om een goed resultaat te behalen. Bovendien waren we met de vijf aanwezige renners van het team de sprint perfect aan het voorbereiden. Ter hoogte van de rode vod bevonden we ons in een uitstekende uitgangspositie, tot een renner van Ineos Grenadiers het achterwiel van Aimé raakte en Jonas en mezelf in zijn val meenam. Ik heb geluk dat ik er met wat schrammen aan de heup vanaf kom en morgen op een nieuwe sprint kan hopen. Jonas is er helaas erger aan toe. Ik voelde me erg goed in mijn eerste Omloop het Nieuwsblad. Ook op de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg was het gevoel in de benen nog veelbelovend, waardoor we met het team kozen om mijn kaart te trekken. Maar uiteindelijk blijkt het belangrijkste resultaat van vandaag dat we er zonder breuken uitkomen. "