Huub Artz wint voorlaatste etappe van de Giro Next Gen: "Wat een dag"

Door Kurt Vermeerbergen op 15 Jun 2024 - 21:41
Printvriendelijke versie

Vandaag won Huub Artz de zevende en voorlaatste etappe van de Giro Next Gen en bezorgde Wanty-ReUz-Technord daarmee een prestigieuze overwinning in de U23-versie van de Giro d'Italia. Na een val in het begin van de etappe maakte de 22-jarige Nederlandse renner deel uit van de vroege vlucht die streed voor de overwinning op de slotklim van Zocca, waar de finish lag na 12 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%.

Huub Artz ontsnapte een voor een van zijn rivalen om uiteindelijk solo te finishen, 25 seconden voor zijn runner-up. Het was de eerste overwinning van Wanty-ReUz-Technord in deze prestigieuze wedstrijd en de eerste keer dat een kopgroep het tot het einde volhield in deze editie. Voor Huub Artz, toekomstig renner van het Intermarché-Wanty World Team, was het zijn tweede succes dit seizoen na Gent-Wevelgem U23. Het was een geweldige demonstratie van de veerkracht van de jonge garde onder leiding van Kévin van Melsen, die eerder in de etappe zijn klassementsleider Wouter Toussaint was kwijtgeraakt. De Nederlander had last van de naweeën van valpartijen in de voorgaande dagen, nadat hij tweede was geworden in Pian de Mussa.

Huub Artz: "Wat een dag. Het begon allemaal zo slecht. Ik viel na 10 kilometer in een steile afdaling. Mijn rechterkuit was gezwollen en ik kon even geen kracht zetten. De voortekenen waren nogal pessimistisch en ik dacht dat ik niet verder zou kunnen. Maar net als de ploeg gaf ik niet op. Ik zag een groep van vijf renners wegrijden, waarachter mijn ploegmaats aan het achtervolgen waren om ze te achterhalen. Toen sprong ik weg en sloot ik me aan bij de kopgroep. Zonder hun inzet had ik nooit zelf kunnen ontsnappen. Onze voorsprong groeide snel naar vier minuten en zelfs naar zes minuten. Op dat moment was ik er zeker van dat onze kopgroep ging strijden om de ritzege. Het tempo begon te zakken in de finale, dus ik ging met twee andere klimmers. Ik had vertrouwen in mijn capaciteiten op de slotklim, dus ik dicteerde mijn tempo op 9 kilometer van de top, en het werkte. Collectief zijn we al de hele week op ons best. We vertrouwen elkaar. Vandaag hebben we laten zien dat we kunnen reageren na een grote tegenslag. Wouter moest opgeven omdat hij te veel last had van zijn valpartij de dag ervoor. Ik ben blij dat we beloond zijn voor ons doorzettingsvermogen en het is een overwinning waar ik trots op ben. Dit jaar heb ik dingen bereikt waarvan ik niet wist dat ik het zou kunnen. Ik kijk nu al uit naar de volgende winter, wanneer ik met Intermarché-Wanty verdere stappen hoop te zetten om me klaar te stomen voor mijn debuut in de World Tour. Ik ben op mijn tiende begonnen met wielrennen en wist meteen dat ik prof wilde worden. Deze droom gaat volgend jaar uitkomen, het is surreëel."

1. Huub Artz 3:58:34
2. Callum Thornley +0:25
3. Samuele Privitera +0:48

Foto : Eddy De Bie

Gerelateerde artikels

Met de Nederlander Huub Artz (21 jaar) en de Belg Zeno Moonen (20 jaar) sluiten vanaf 2024 twee nieuwe opkomende talenten aan bij Circus-ReUz-Technord. Het Continentale Development team onder de sportieve leiding van Kévin Van Melsen, dat een uitzonderlijk eerste seizoen op de weg afgesloten heeft...