Het XC Development Team moet een thuishaven worden voor talentvolle jonge mountainbikers

Door Kurt Vermeerbergen op 5 Sep 2019 - 19:13
Printvriendelijke versie

Het XC Development Team wordt een “opleidingsteam” voor talentvolle jonge mountainbikers waarvan de ambities net iets hoger liggen. Jongens of meisjes die een internationale carrière ambiëren zullen zij deze mogelijkheden geven.

De drijvende krachten achter dit nieuwe team zijn :
• Van Looy Ronny : ex-MTB’er met 25 jaar ervaring, teammanager en techniek coach
• Built by Hard Work Coaching : Olympische Trainingscoach • NEXT – Rehab and performance : Trainings/begeleidingscentrum uit Herentals dat diverse Olympische Atleten begeleid

Zij zullen hun jarenlange ervaring bundelen om er zo voor te zorgen dat iedere jonge atleet de perfecte begeleiding krijgt.

Opleidingsteam
Uit eigen ervaring hebben de oprichters gemerkt dat er op één of andere manier nood is aan goede begeleiding voor jonge renners die net dat beetje meer willen. Jongens of meisjes die willen doorgroeien in het MTB’en vinden vaak niet de juiste mensen om hen bij te staan. Hierin willen zij zich graag specialiseren. XC Development Team zal vooral de nadruk leggen op stap voor stap groeien, ontwikkelen, techniek trainen, internationale ervaring opdoen en doelen stellen op langere termijn.

Alle trainingsschema’s/ begeleiding zullen hierop aangepast worden, voor iedere atleet volgens zijn eigen ontwikkeling. Iedere atleet groeit en ontwikkeld immers anders, de ene al wat sneller dan de andere; vandaar dat ze het belangrijk vinden op langere termijn te werken.

Ze hechten weinig belang aan klassementen maar willen doelgericht werken naar grotere evenementen met als hoofddoel selecties voor de Olympisch Spelen MTB 2024.

Riders
Het eerste jaar wordt een “opstartseizoen” en kozen ze ervoor om het team te beperken tot 1of 2 atleten, junioren/1ste jaars belofte. Eén hiervan is Zinni Van Looy °2002, hij stapte vorig jaar oktober in het begeleidingsprogramma van Ronny, Filip, Stefan en Kevin en maakte dit seizoen al een enorme stap met enkele knappe buitenlandse wedstrijden. Vanaf seizoen 2021 zullen ze het team stilaan uitbouwen maar het aantal plaatsen blijft beperkt om ervoor te zorgen dat iedereen krijgt waar hij nood aan heeft.

Planning voor seizoen 2020 
De UCI kalender is lang nog niet volledig maar het team heeft al een kleine selectie gemaakt van wedstrijden waar onze renners het komende seizoen aan de start kunnen staan.
• UCI 3 Nations Cup MTB : 9 wedstrijden in Belgie – Nederland – Duitsland
• Open Espana BTT : 3 UCI wedstrijden in Spanje
• UCI World Cup Nove Mesto en Lenzerheide
• Strabag Cup Tsjechië : 2 UCI wedstrijden in Tjechie

Foto : imagehuntersphotography