Hannes Heynderickx: " Ik vond het gevoel van de overwinning fenomenaal"

Door Kurt Vermeerbergen op 9 May 2016 - 10:06
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Hannes Heynderickx won op 1 mei de juniorenwedstrijd in Sint-Baafs-Vijve. De tweedejaars junior is sinds vorig jaar nog maar actief in de wielersport maar hij geniet met volle teugen van deze mooie sport.

1. Vanwaar de keuze om te starten met het wielrennen?  Ik speelde voetbal, maar kon eigenlijk helemaal niet zo goed voetballen. Toen ik besloot te stoppen, sloot ik me aan bij een wielertoeristenclub in Zaffelare, waar ik me goed amuseerde op mijn basketschoenen en mijn stalen fiets. Het was James Fruytier (ex-Cibel) die me aanraadde om écht te beginnen koersen. Hij gaat nu nog steeds bijna elke wedstrijd mee.

2. Hoe kijk je terug op je seizoen 2015 dat tevens je eerste seizoen was? Eind 2014, als laatste jaars nieuweling, reed ik reeds mijn eerste koersen. Ik kwam na enkele wedstrijden echter zwaar ten val en brak mijn heup. Ik mocht bijna vier maand niet fietsen, waardoor ik me totaal niet heb kunnen voorbereiden op mijn eerste jaar als junior. Daardoor was ik vorig jaar gewoonweg niet goed genoeg, al kreeg ik soms wel indicaties dat er meer inzat dan er uitkwam.

3. Inmiddels heb je u eerste zege op je palmares staan. Verwacht om zo te presteren? Toch redelijk. Heb deze winter hard gewerkt om dit aanvaardbare niveau te halen. Ik vond het gevoel van de overwinning wel fenomenaal. Ik was de week ervoor ook al derde in Varsenare, maar als eerste over de finish rijden, is toch iets compleet anders. Hoewel ik voor die derde plaats en de derde plaats in Bottelare, veel dieper ben moeten gaan.

4. Wat zijn de doelen voor 2016? Mij zoveel mogelijk amuseren. Op deze manier is koersen echt plezant. Met Menen-Kemmel-Menen staat er nog 1 koers op het hoogste niveau op het programma. Het zou heel leuk zijn moest ik hier eens een ereplaats zou kunnen versieren.

5. Naar welke andere wedstrijden kijk je uit en waarom? Ik wil van elke koers op zich een doel maken. Niet te ver vooruitkijken en genieten van het moment.

6. Wat verwacht je van het PK? Normaal gezien start ik niet op het PK. Ik studeer al aan de universiteit en heb mijn eerste examen al de dag na het PK.

7. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Hardrijder. Vooral tegenwind vind ik geweldig. Bergop moet ik sowieso passen (met mijn 80kg). Ik heb de voorbije weken, samen met mijn trainer Wesley Van Dyck, wel veel aan mijn sprint gewerkt, waardoor deze ook beter en beter wordt.

8. Spurt of solo? Waarom?  Vroeger zou ik altijd solo gezegd hebben. Maar het afmaken in de sprint is, denk ik, iets spannender voor de supporters en geeft een groter gevoel van ontlading.

9. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten?  Ik heb in mijn leven nog maar twee tijdritten betwist. Dit jaar was ik elfde op het PK, op amper 10 seconden van de vijfde plaats. De tijdritfiets die ik gebruikte (van Kristof Dhollander, waarvoor dank), daar had ik nog maar 4 keer opgezeten, dus ik denk dat mijn tijdrit nog een pak kan verbeteren.

10. Ben je bijgelovig? Zo ja, op welke manier? Neen, vroeger wel, dan had ik veel stress voor de wedstrijd en dat uitte zich in bijgeloof. Nu kan ik alles veel beter relativeren.

11. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Een wedstrijd door regen en wind. Op de steile stukken moet ik bijna altijd passen en ik heb altijd het gevoel dat ik in de regen beter rijd.

12. Is het combineren wielrennen /school gemakkelijk? Tot nu toe wel, ik heb het afgelopen jaar wel niets anders gedaan dan getraind en gestudeerd, maar ik vind dat het prima te combineren is. Soms heb ik wel mindere momenten bij het studeren en is het allemaal wat zwaar, maar dat zou ik zeker niet op de koers steken. Integendeel, ik merk dat als ik een week bijna niet op de fiets zit, mijn motivatie om te studeren afneemt.

13. Is er de zin en intentie om door te gaan als belofte met de sport of gaan de studies primeren dan?  Daar kan ik nog geen antwoord op geven. We zullen eerst zien hoe deze examenperiode verloopt en dan hoe goed het nog gaat in de resterende maanden van het seizoen. Dan zien we wel wat er uit de bus komt, maar ik houd voorlopig nog alle opties open.

De snelle vragen
Lievelingskleur : Rood        
Favoriete muziek : Rap
Favoriete film : Harry Potter            
Andere hobby's: Geen    
Lievelingseten : Aardbeien (die mijn ouders kweken)
Ochtend- of avondmens : Ochtendmens
Film of boek : Film    
Brunette of blondine : Allebei    
Pizza of frieten : Frieten
Citytrip of relaxvakantie : Citytrip
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : Sprint winnen    
Bergop of bergaf : Bergaf
Koud of warm : Koud
Tijdrit of een lange rit : Tijdrit
Mooiste overwinning ooit: Sint-Baafs-Vijve
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Tony Martin
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Winnen, waar maakt niet uit

Gerelateerde artikels

Hannes Heynderickx behaalde zijn allereerste zege in zijn tweede jaar dat hij gestart is met koersen. In Sint-Baafs-Vijve was hij de sterkste van de 35 junioren aan de start. "De wedstrijd werd vooraf gegaan door een pakkende minuut stilte voor de gisteren overleden Matiz Vander Poorten....
Hannes Heynderickx heeft zijn onderkomen voor volgend seizoen gevonden in het Arrow CT als eerstejaars belofte. "Cris contacteerde me al vroeg op het seizoen. In augustus wist ik al 75 procent zeker dat Arrow CT mijn ploeg zou worden. Het complete plaatje past gewoon. De begeleiding, de...
De Oost-Vlaamse Universiteits-student Hannes Heynderickx vervoegt het  C4C- ramen Lanssens CT. Hannes komt over van het ARROW-team en koerst amper 2 jaar. Zijn prestaties onderstrepen dat de man uit Wachtebeke uit het goede hout is gesneden. Als eerstejaars belofte zette hij al een mooie...
Hannes Heynderickx was dit jaar neutraal actief tijdens de wielerwedstrijden. Volgend jaar zal hij als eerstejaars junior actief zijn bij  Isorex cycling team. " Ze rijden een mooi programma en hebben een goede begeleiding en verzekerden me een aangename sfeer waar ik rustig in kan groeien....
Tweedejaars nieuweling Hannes Heynderickx, welke dit seizoen is gestart met wielrennen kwam gisteren zwaar ten val in Zingem. Voor Hannes betekent dit einde seizoen. "Na een zware val gisteren in de nieuwelingen koers in Zingem,  moet ik helaas een kruis maken over mijn seizoen. Het verdict...