Glen Haelterman: "Mijn hoofddoel is de Ronde van Vlaanderen"

Door Kurt Vermeerbergen op 4 Mar 2016 - 16:27
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Glen Haelterman is dit seizoen één van de nieuwkomers van het Davo Cycling Team. Met Glen blikken we even terug op het seizoen 2015 maar kijken ook vooruit met hem.

1. Wanneer gestart met het wielrennen en hoe bij de sport terecht gekomen? Ik voetbalde vroeger en op mijn 8 jaar heb ik de eerste keer kunnen kennis maken met het wielrennen. Ik reed vroeger heel vaak met de fiets. Er was eens een miniemen koers in Herzele en mijn vader vroeg of ik eens wou deelnemen. Dit was dan ook de eerste keer dat ik met het wielrennen kennis maakte. Ik mocht enkel aan de tijdrit en estafetten deelnemen. Aan de wedstrijd zelf mocht ik nog niet deelnemen doordat ik nog geen school had gevolgd. Ik weet nog dat ik met een fiets moest rijden waarbij constant de ketting eraf viel. Na de koers hebben de familieleden nog samen gelegd om mij op de koers zelf nog een nieuwe occasie fiets te kopen. Ik heb mijn eerste fiets nog steeds staan deze zal nooit weg gedaan worden deze heeft voor mij een emotionele waarde.

2. Hoe kijk je terug op je seizoen 2015? Je sloot je seizoen als eerstejaars af met één zege? Zat er meer in? Ik mag eigenlijk wel terug kijken op een mooi seizoen vorig jaar. Wel dat er af en toe iets meer in zat, dat geef ik toe. Met mijn team “Bestbikes Cycling team”  met mijn nonkel als ploegleider aan het stuur , heb ik het geluk gekend om aan heel wat mooie grote interclubs aan de start te komen. (Tienen-Zepperen, Ronde Vlaamse Ardennen, Ronde Van Vlaanderen, Condroz-Rohneux,….). Mijn zege in Roosdaal was top voor mij. Ik kwam daar in het klassement van de Zannata ronde op een mooie plaats in de top drie.

3. Kreeg je te maken met pech/ blessures afgelopen seizoen tijdens de diverse wedstrijden? Ik heb tijdens het jaar ook wel pech gekend. Eerst was er de koers in mijn eigen gemeente Borsbeke. Ik had naar deze wedstrijd uitgekeken omdat hij bijna voor de deur voorbij kwam. In deze koers ben ik zwaar ten val gekomen. Een ploegmaat heeft me nog proberen terug te brengen maar het mocht niet baten, we waren te ver achter op het peloton. Door deze koers zag ik het klassement “zesdaagse van Herzele” te niet gaan, ik stond derde. Ik heb alles nog geprobeerd en ben hier toch nog vierde geworden. Ook in de Zannata ronde waar ik 2e stond heb ik mijn klassement verloren door ziekte. Voor een belangrijke wedstrijd werd ik ziek waarop iedereen me aanmaande niet te starten maar ik wou mijn klassement niet verliezen en toch startte ik. Half koers heb ik moeten opgeven jammer genoeg en weg klassement. Daarna heb ik paar weken rust genomen en de batterijen terug opgeladen. Ook tijdens de RVV in Herzele kreeg ik terug af te reken met pech maar nu door mechanische panne aan mijn fiets. Toen dit gebeurde zat mijn volgwagen te ver achter mij. Ik kreeg wel onmiddellijk een nieuwe fiets maar kon de aansluiting vooraan niet meer waarmaken. Dit moest de koers zijn van het jaar voor mij. Deze grote koers ligt in eigen gemeente en de eindmeet ligt op een paar meters van mijn clublokaal (Cafe ’t Torenhof Herzele) waar al mijn supporters mij verbaasd en teleurgesteld stonden op te wachten. Dit was dan ook de grootste teleurstelling van mijn seizoen zal dit niet snel vergeten.  

4. Wat voor type renner ben je? Een klassieke renner denk ik wel, de klassieke wedstrijden liggen me wel. Ik hoop dit jaar wat meer ervaring te kunnen krijgen in het ronde werk. Mijn nieuwe ploeg “Davo Cycling team” neemt dit jaar deel aan heel wat meerdaagse wedstrijden en hoop dan ook aan een paar te kunnen meedoen.

5. Spurt of solo? Waarom?  Als het van mij afhangt liefst spurt. Ik heb me de laatste jaren hierop toegelegd en ik mag zeggen dat ik mijn mannetjes wel kan staan in het peloton. Vroeger was dit anders en had ik wat meer vrees maar die is er niet meer en dat zie ik ook aan mijn resultaten.

6. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Ik heb hier vorig jaar mogen van proeven, dit was nieuw voor mij. Ik moet bekennen dat het me wel beviel en daarom heb ik er mij meer op toegelegd en hoop dit jaar er de vruchten te kunnen van plukken.

7. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Ik zou in de eerste plaats zeggen klimwedstrijden, maar ik hou eigenlijk wel van het zwaardere werk dus doe voor mij maar de mix van de twee. Als ik een voorbeeld moet geven neem nu het BK te Libramont (regen, bergop). Vorig seizoen was dit een koers die me lag maar waar ik jammer genoeg de juiste positie miste tijdens de finale.

8. Ben je bijgelovig? Zo ja, op welke manier? Ik heb onder mijn zadel wat geluksbrengers hangen en mag zeggen dat deze me wel al wat geluk hebben gebracht bij tal van valpartijen. Ook voor elke wedstrijd die ik start vraag ik aan mijn vriendin om mijn rugnummer op te spelden. Van mijn oma heb ik een ketting gekregen, deze draag ik ook steeds elke wedstrijd. Dit alles geeft me een goed gevoel.

9. Hoe bereide je u voor op het nieuwe seizoen deze winter? Samen met mijn trainer Wim heb ik een programma samengesteld om me klaar te stomen op het nieuwe seizoen. Ook met mijn ploeg ben ik tijdens de krokusvakantie vertrokken richting Spanje (Calpé) voor een week stage. Door een combinatie van deze twee lopen de voorbereidingen perfect voor mij. Alsook voor mijn recuperatie kan ik altijd terug bij Valerie voor mijn verzorging.

10. Wat zijn de doelen voor 2016? Mooie resultaten rijden in grote wedstrijden en natuurlijk in de plaatselijke koersen in mijn gemeente mij tonen aan mijn supporters en vrienden. Een droom zou voor mij zijn op het podium staan tijdens een PK of BK, dit zou ik top vinden. Natuurlijk het hoofddoel dit jaar is mijn gemiste kans in de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar nu te kunnen afwerken. (maar dit is nog ver ;-) ).

11. Is het combineren wielrennen /school gemakkelijk?  De combinatie school en wielrennen is heel goed te combineren. Ik ga namelijk naar de wielerschool in Aalst bij Rudy Dhaenens. Hier heb ik dagelijks mijn trainingen ook. Het is een echte meevaller. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb.

De snelle vragen
Lievelingskleur :  Rood
Favoriete muziek : geen
Favoriete film : geen interesse
Lievelingseten : Spaghetti, Corn flakes
Ochtend- of avondmens : avond
Film of boek : Film
Brunette of blondine : Brunette
Pizza of frieten : frieten
Citytrip of relaxvakantie : trainingsvakantie
Bergop of bergaf : bergop
Koud of warm : warm
Tijdrit of een lange rit : lange rit
Mooiste overwinning ooit: Roosdaal
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Tom Boonen
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Winst in een grote koers

Gerelateerde artikels

In Lierde behaalde Glen Haelterman zijn eerste podiumplek van het seizoen. De eerstejaars belofte moest in de sprint de duimen leggen voor Niels Lievens voor de plaatsen 2 en 3. Nathan Van Hooydonck werd de winnaar. "Ik had het niet gedacht dat ik dat al kon. Het was een zware koers met...
Glen Haelterman zal als tweedejaars junior de kleuren verdedigen van het Davo Cycling Team in het seizoen 2016. "Ik heb de knoop uiteindelijk doorgehakt om naar het Davo CYCLING team te gaan. Het was volgens mij een kans die ik niet kon laten liggen. Ik wil in de toekomst een stapje hoger...
Glen Haelterman mocht vandaag in Roosdaal het zegegebaar maken. Voor de junior is het zijn eerste zege van het seizoen. "Op een heuvelachtig parcours voel ik me goed ,ik dacht dit is mijn dag. In de derde ronde ben ik vertrokken met vijf man maar er waren wel al 2 renners voor mij weg....
43 renners gingen onder een stralend zonnetje van start in de laatste wedstrijd van het seizoen. Ook onze nationale kampioen Sander De Pestel stond aan de start net als andere nationale toppers als Arne Marit, Laurens Huys en Tibau Verhofstad. Door het hoge tempo leek het moeilijk om weg te rijden...
Glen Haelterman zal volgend jaar als belofte de kleuren verdedigen van het Baguet-MIBA-Indulek-Derito CT. "Ik kan rustig groeien zonder te veel druk op mij en ze rijden een mooi programma. Ik krijg mooie kansen bij de ploeg.  Ik wil ook Davo Cycling Team bedanken voor het mooie jaar waar...
De junioren gingen vandaag met 42 van start onder een stralende zon in Herne. In de eerste ronde probeerde Remco Gaytant zijn nummer van vorige week over te doen, maar daar slaagde hij niet in. Daarna kwamen er nog tal van aanvallen, maar niemand nam meer dan een halve minuut. Half koers kwamen de...