Finn Deprez: "Ik rij heel graag bergop zoals in Beringen"

Door Kurt Vermeerbergen op 23 Mar 2020 - 19:56
Printvriendelijke versie

Finn Deprez is al 2 jaar bezig met mountainbiken in competitieverband maar in zijn eerste jaar als nieuweling koos hij om zich aan te sluiten bij een team. Op deze manier wil hij de nodige stappen dit seizoen.

1. Hoe ben je met het mountainbiken gestart ? Wanneer gestart ermee?
Met het mountainbiken ben ik gestart omdat mijn papa het deed en ik het er cool vond uitzien. Ik had wel zin in een extra uitdaging en ben er mee gestart rond mijn 9e.

2. Vorig jaar was het eerste jaar dat je deelnam aan competitiewedstrijden.  Hoe verliep het eerste seizoen? Tevreden? Teleurstellingen?
Het seizoen verliep in het algemeen beter dan verwacht. We hadden niet erg veel verwachtingen vooropgesteld en het was nog aftasten of ik wat talent had. Uiteindelijk ging het dan best goed  en had ik veel plezier. Naarmate het seizoen vorderde kon ik ook telkens betere uitslagen rijden, met zelfs enkele podiumplaatsen en top tien plaatsen op het einde van het seizoen.

3. Hoe verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen als eerstejaars nieuweling ? Anders dan andere jaren?
Terwijl ik voordien nooit trainde, heb ik nu veel duurtraingen in de winter uitgevoerd. Tijdens de krokusvakantie kon ik dan ook nog op stage met mijn nieuwe team. Voor de wedstrijden begonnen zijn er dan ook nog andere trainingen bijgekomen. Het is een grote aanpassing geweest, maar de verwachting is toch wel dat al deze trainingen wat resultaten zullen geven dit seizoen. Tijdens de winter heb ik voor het plezier aan enkele strandraces deelgenomen en daar zat het gevoel in elk geval al goed!

4. Je start het nieuwe seizoen bij je nieuwe ploeg Trek-Bioracer mountainbike team. Hoe ben je bij deze ploeg terecht gekomen?
Nadat ik de eerste 2 jaar als individueel renner had deelgenomen aan wedstrijden, leek het mij het ideale moment, om bij de overstap naar de nieuwelingen, me aan te sluiten bij een team. De ondersteuning van een team, de tips van de andere renners, de aanmoedigingen tijdens de wedstrijden, … maken het nog zoveel leuker om aan wedstrijden deel te nemen. Het Trek-Bioracer mountainbike team had mij tijdens een aantal wedstrijden gevolgd waarna ze mij lieten weten dat ik deel kon uitmaken van het team. Samen met mijn ouders was de keuze snel gemaakt om deze kans met twee handen te grijpen omdat het een echte familie is en ik er de volle mogelijkheden krijg om progressie te maken.

5. Hoe kijk je terug op de eerste wedstrijden van het seizoen voor de uitbraak van het covid-19 virus?
De eerste wedstrijd in Rotem voor de Flanders Series ging best goed omdat ik ver achteraan moest starten maar toch telkens mijn eigen tempo kon rijden en veel andere renners kon inhalen. Ik kon de langere duurtijd van de wedstrijden bij de nieuwelingen wel aan en was tevreden van mijn resultaat.
De tweede wedstrijd, de eerste van het seizoen voor de Wallonia Cup in Dinant, verliep iets minder vlot omdat ik nooit echt in mijn ritme gekomen ben en een slechte start had. De weersomstandigheden (het parcours was een modderpoel geworden door de regen) zorgden ervoor dat er geregeld moest gelopen worden en dat je heel moeilijk nog plaatsen kon opschuiven.

6. Welke parcours liggen jouw het beste ?
Ik rijd heel graag bergop en technische zones. Wedstrijden zoals bv. Beringen rijd ik heel erg graag. Maar ik kan ook genieten van een vlak parcours.

7.  Wat zijn je sterkste punten en op welk vlak wil je nog stappen zetten?
 Ik heb een voordeel dat ik meerdere sporten combineer  waardoor mijn conditie en uithouding altijd goed zitten.  Van het team en de trainer heb ik vooral trainingen gekregen op souplesse en technisch vlak. Ik ben van nature vrij groot waardoor ik toch ook wat kracht op de pedalen kan zetten.

8.  Hoe ga je de komende weken nu doorbrengen op trainingsvlak?
Zolang we buiten mogen met de regelingen wegens het covid-19 virus, blijf ik natuurlijk liever buiten trainen. Het zal vooral een kwestie zijn van de conditie goed te onderhouden en ondertussen nog wat aan mijn techniek werken. Van zodra er terug trainingen op de kalender komen, kunnen we daar opnieuw naartoe werken. Als het echt niet anders zal kunnen, zullen we natuurlijk binnen blijven en op de rollen verder trainen.

9.  Naar welke wedstrijden kijk je nog uit?
Ik keek erg uit naar Beringen maar ik ben ondertussen te weten gekomen dat die wedstrijd afgelast is. Ik kijk ook erg uit naar het provinciaal en Belgisch kampioenschap want dat zijn mooiere parcours dan de meeste in België. De 3nationscups zijn voor mij ook nieuw, dus ik heb veel zin om een aantal van die wedstrijden te rijden. Het is nu vooral afwachten welke wedstrijden er nog zullen doorgaan.

10.  Wanneer zal je op het einde van het seizoen tevreden zijn?
Als het team tevreden is en als we zien dat ik progressie gemaakt heb ten opzichte van vorig jaar. Het zou leuk zijn als ik de resultaten met elkaar kan vergelijken, ook al ben ik van categorie veranderd.

De snelle vragen
Lievelingskleur : Blauw
Favoriete muziek : Avicci, Dimitri Vegas and Like Mike
Favoriete film : Baywatch
Andere hobby's: Karate, lopen
Lievelingseten : spaghetti bolognaise
Ochtend- of avondmens : ochtendmens
Film of boek : film
Brunette of blondine : blondine
Pizza of frieten : pizza
Citytrip of relaxvakantie : relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of alleen binnenkomen :  alleen binnenkomen
Bergop of bergaf : bergop
Koud of warm : warm
Mooiste overwinning ooit: Zarren (streetrace)
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingstocht willen maken: Mathieu van Der Poel