Fabian Maes : "Het grootste doel dit seizoen is het Belgisch kampioenschap"

Door Kurt Vermeerbergen op 29 Nov 2022 - 10:37
Printvriendelijke versie

Fabian Maes kon als eerstejaars junior al enkele keren een podiumplaats verzilveren en staat momenteel op een vierde plaats in het klassement van de CX Challenge. Toch wil de renner van het WAC team zich vooral focussen op de A-crossen dit seizoen. Zaterdag en zondag start hij zowel in Boom als Antwerpen.

1. Je hebt 8 jaar BMX gedaan. Hoe kijk je terug op deze periode?
Ik kijk met een zeer fijn gevoel terug op deze periode. Daar is bij mij de passie voor de wielersport begonnen. Ik heb er ook veel vrienden gemaakt en heb er door de wekelijkse trainingen bij mijn club Antwerp bmx een goede fietstechniek opgebouwd die nu ook nog zeer goed van pas komt in de cross.

2. Wanneer ben je met veldrijden gestart en waarom de keuze voor deze sport?
Ik heb bij de laatstejaars miniemen mijn eerste cross gereden. Met de bmx club deden we elke winter een paar mtb trainingen en die vielen altijd wel goed in de smaak. Op een gegeven moment begonnen er een aantal andere bmx’ers te crossen in de winter en toen ben ik er ook mee begonnen. In het begin was het ook een goede afwisseling want de bmx was in de zomer en de cross in de winter.

3. We zitten ongeveer midden in het veldritseizoen. Hoe kijk je terug op het eerste deel?
Het eerste deel van het crossseizoen ging al een stuk beter dan verwacht. Ik kon al 2 keer tweede worden en ben ook nog in 4 andere wedstrijden in de top 10 gefinisht. De eerste uci crossen verliepen niet helemaal zoals gehoopt, maar de laatste 2 gingen toch al een stuk beter met een 19de plaats in Overijse en een 14de plek in Hulst. Ik had zeker niet verwacht om in mijn eerste seizoen bij de junioren mijn eerste podiumplaats ooit te behalen in de cross en om dan 2 crossen later weer op het podium te belanden. Maar ik heb door de goede samenwerking met mijn trainer Robbe van Dijck wel weer een mooie stap kunnen zetten dit seizoen.

4. Naar welke cross kijk je met een goed gevoel terug en welke niet? Waarom?
De crossen waar ik met een goed gevoel naar terug kijk zijn Wuustwezel en Alsemberg omdat ik hier naar een podiumplek kon rijden.  Ik kijk ook zeker met een goed gevoel terug naar de uci crossen in Hulst en Overijse omdat ik het 2 mooie rondjes vond en ik er ook een goede cross kon rijden. Een cross waar ik met een minder gevoel naar terug kijk is die van Herenthout, na een mindere start kwam ik uiteindelijk op de 12de plaats terecht achter een kopgroep van 11 man. Ik leek goed op weg naar die twaalfde plaats maar toen kwam ik ten val en was mijn tube van de velg waardoor ik een heel stuk heb moeten lopen.

5. Wat is voor jou het ideale crossparcours?
Het ideale crossparcours voor mij is een parcours met technischere stukken waar de snelheid toch nog redelijk hoog blijft, met een beetje hoogteverschil en met zo min mogelijk stukken waar het echt op de pure power aankomt. De stukken die echt puur op de kracht zijn spelen vooral in mijn nadeel omdat ik minder ver in mijn groei sta tegenover de meeste renners waar ik tegen moet rijden en dus een stuk minder kracht kan ontwikkelen. Maar ik vind dat het dit seizoen op alle parcoursen die we al voorgeschoteld gekregen hebben wel redelijk goed gaat.

6. Is het klassement van de CX Challenge een doel voor jou?
Vorig jaar was het klassement een doel voor mij en ben er dan uiteindelijk ook mooi derde in geworden. Dit seizoen is het geen doel voor mij, dit komt vooral omdat ik nu ook de uci crossen wil rijden, vooral met oog op volgend seizoen. Maar ik sta nu op een vierde plaats in het klassement en zal nog wel wat b-crossen rijden dit seizoen.

7. Naar welke crossen kijk je nog uit? Waarom deze ?
Ik kijk nu vooral uit naar de crossen in Boom en Antwerpen van komend weekend omdat dit de 2 crossen zijn die het dichtst bij mij thuis zijn. Daarna is het vooral uitkijken naar de crossen in de kerstperiode, want dat lijken mij zeer toffe rondjes. Het grootste doel voor dit seizoen is het Belgisch kampioenschap in Lokeren dus naar die cross kijk ik ook zeker uit.

8. Wanneer is het seizoen 2022-2023 geslaagd voor jou ?
Voor mij is dit seizoen geslaagd als ik de lijn van de laatste crossen kan doortrekken en als ik een mooi BK kan rijden. De crossen die na het BK volgen hoop ik ook nog op mooie constante uitslagen en hopelijk kan ik eens een top 10 in een uci cross rijden.

9. Zaterdag en zondag sta je aan de start in Boom en Antwerpen? Wat verwacht je?
Ik hoop dat ik beide crossen in de top 20 kan eindigen. Het parcours in Boom zou mij normaal wel redelijk moeten liggen aangezien er wel wat klimwerk aan te pas komt. In Antwerpen is het meer in het zand te doen en dat heb ik al een tijdje niet meer gehad in een wedstrijd dus ik ben vooral benieuwd hoe dat zal verlopen voor mij.