Ewout De Keyser : "Niets is leuker dan hard af te zien op de fiets"

Door Kurt Vermeerbergen op 5 Jun 2019 - 19:59
Printvriendelijke versie

Tweedejaars junior Ewout De Keyser uit Kluisbergen is sinds dit jaar actief als wielrenner. Afgelopen weekend was hij actief in Geraardsbergen waar hij een knappe derde plaats behaalde. We maken even kennis met Ewout die zijn voetbalschoenen inruilde voor een fiets.

1. Je bent gestopt met voetbal. Waarom de keuze gemaakt om de schoenen aan de haak te hangen?
Ik ben gestopt met voetballen om heel wat redenen. Ik vond het plezier er niet meer in. Bij de voetbal drinken en roken er heel veel en ik zat daar als 1 van de enigste die niet drinkt en niet rookt. Ik wou heel graag een sport doen waar alles veel meer aan jezelf ligt en waar je heel hard moet voor werken. Voetbal was ook niet lastig genoeg voor mij. Ik heb testen afgelegd in het ziekenhuis waar de trainer (van de voetbal) van schrikten dat ik zo een grote motor had. Ik vond het dan heel jammer dat ik niets met die conditie kon doen want na een voetbalwedstrijd was ik nooit moe. Het gebeurde zelfs dat ik voor de wedstrijd 1u30 ging gaan rijden met de fiets en dan een wedstrijd van 80min speelde en dan daarna nog een uur ging gaan rijden.

2. Je bent bezig aan je eerste seizoen als renner. Waarom gestart met het wielrennen?
Zoals ik al zei, ik had testen afgelegd voor de voetbal die extreem goed waren en dat zette mij aan het denken wat ik daarmee kon doen. Mijn papa had een koersfiets gekocht via zijn werk en zo begon ik te fietsen. Na een paar ritjes vroeg Enrico Dhaeye of ik mee ging gaan rijden. Ik kende Enrico al van in het 3e middelbaar. Hij zat samen met mij in de klas en af en toe gingen we dan eens gaan rijden in het bos. Natuurlijk was ik heel blij dat ik met Enrico kon gaan rijden want hij koerst heel goed. In de zomer ging ik dan naar de Mont Ventoux samen met Enrico waar we 5 dagen aan een stuk mooie ritjes maakten en de Mont Ventoux 2x beklommen. Dat ging mij ook zeer goed af en toen dacht ik elke dag of ik het zou proberen of niet. Uiteindelijk rond november besliste ik dat ik het wilde proberen.

3. Waarom vind je het wielrenner zo een mooie sport?
Wielrennen is zo mooi omdat het heel je leven verandert. Je moet er echt alles voor doen, anders lukt het niet en dat maakt het zo mooi. Als je na al dat harde werken beloond wordt is dat heel leuk. Natuurlijk ook dat afzien op die fiets is zo mooi, dat is 1 van de mooiste dingen, afzien en blijven doorgaan.

4. Je kon al een 3e plaats bemachtigen in Geraardsbergen. Hoe verliep de wedstrijd? Verwacht om zo sterk te zijn?
Ik dacht wel dat het parcours mij in Geraardsbergen zou liggen maar ik had het niet verwacht want de laatste weken waren niet zo ideaal. Ik heb eerst 2 weken last gehad aan de knie door een verkeerde positie en dan ben ik ook nog eens een week ziek geweest dus dat waren 3 weken waarin ik niet veel heb kunnen doen. Dat zijn moeilijke tijden als je wil trainen maar niet kan wegens blessure of ziekte. Gelukkig heb ik mijn vriendin die mij altijd steunt en altijd blijft geloven in mij.

Toen de koers startte zat ik meteen goed vooraan en ik voelde mij wel goed. Elke rond probeerde ik wel eens om weg te rijden of reed ik het gat toe op de koplopers. Vanaf de 1ste ronde zag ik dat ik er veel kon pijn doen op dat klimmetje als ik een mooi tempo ontwikkelde en dat gebeurde dan ook. In de 10e ronde rij ik stevig door en Joran Wyseure was mee. Toen lieten we het peloton terugkomen en viel Timo Desmet aan en Joran reageerde en ik sprong mee. Zo reden we het gat toe op Emiel Verstrynge. Er was direct een heel goede samenwerking. Iedereen wou mooi ronddraaien en we namen na 1 ronde al bijna één minuut voorsprong. We spraken af hoe we best de afdaling en de beklimming namen zodat we geen tijd verloren. Ik reed altijd een mooi tempo op kop naar boven omdat ik volgens hen heel sterk naar boven reed. De laatste ronde bleven we samen rijden tot aan de voet. Daar heb ik misschien wel de fout gemaakt. Ik had van aan de voet moeten doortrekken maar ik wachtte en kon niet reageren op Joran zijn sprong.  Ik wil zeker en vast de 3 jongens bedanken voor de mooie samenwerking. Dit maakt koers ook heel mooi.

5. Je rijdt momenteel als individuele renner. Waarom ?
Ik ben nog maar net begonnen met koersen dus ik dacht, het is misschien beter om eerst te kijken of ik het wel kan. Als individu heb ik geen verplichtingen en kan ik rustig opbouwen en ligt er niet veel druk op mijn schouders.

6.  Wat verwacht je van de rest van het seizoen? Doelen?
Ik hoop dat ik nog heel het seizoen blijf rijden zoals nu en geen pech meer heb. Mijn grootste doel is vooral op volgend jaar gericht. Vanaf dan begint het echte werk en het doel is dan om bij een goede ploeg te rijden.

7. Wat vond je het moeilijkste om te leren ? Koersinzicht,  In het peloton rijden …
Het moeilijkste in koers was de bochten rap durven nemen en geen snelheid verliezen. Dat vond ik het moeilijkste daardoor moest ik ook veel lossen. De eerste wedstrijden kan je die 10 meter een paar keer terug ophalen maar op den duur ben je gewoon kapot van elke keer die sprong terug te doen naar het peloton. Maar nu lukt dit al allemaal redelijk vlot, het is een kwestie van durven. Ook is het moeilijk om een beslissing te nemen in de finale dat heb ik in Waarschoot ondervonden en nu ook opnieuw in Geraardsbergen. Je mag niet twijfelen bij je beslissing anders lukt het niet.

8.  Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?
Zelf weet ik dat nog niet echt, die heuveltjes liggen mij wel heel goed. Veel mensen denken dat ik ook goed zal kunnen klimmen maar dat weet ik nog niet. Tijdrijden zal mij waarschijnlijk ook goed liggen zei mijn sportdokter omdat ik heel lang in het rood kan blijven gaan. Zoals ik al zei, niets is leuker dan goed af te zien op de fiets.

De snelle vragen
Lievelingskleur : Blauw
Favoriete muziek : Hardstyle
Favoriete film : Fast & furious
Lievelingseten : Spaghetti
Ochtend- of avondmens : Ochtendmens
Film of boek :  Film
Brunette of blondine : Brunette
Pizza of frieten : Frieten
Citytrip of relaxvakantie : Relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of alleen binnenkomen : alleen binnenkomen
Bergop of bergaf :  bergop
Koud of warm : warm
Tijdrit of een lange rit : Lange rit
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Philippe Gilbert
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Winnen in Kluisbergen
 

Gerelateerde artikels

Enkele weken geleden kon je op onze site nog een interview lezen met Ewout De Keyser. Hierin vertelde hij dat hij de intentie had om het hele seizoen in zwarte kledij te rijden. Toch is dit inmiddels geschiedenis want hij maakt de overstap naar Gaverzicht - Be Okay. Ewout vertelt zelf in een...
Tweedejaars junior Ewout De Keyser is bezig aan zijn eerste seizoen als renner. Volgend jaar maakt hij de overstap naar beloften in de kleuren van het Mysenlan-Baboco-Douterloigne CT. "Mijn ploeg rijdt een mooi programma met de u23 road series. Ik heb veel vertrouwen in de ploeg en ben er...