Emiel De Preter : "Het Belgisch kampioenschap was de grootste teleurstelling van het seizoen"

Door Kurt Vermeerbergen op 1 Oct 2015 - 16:47
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Emiel De Preter was één van Belgisch beste aspiranten 13 jaar van het voorbije seizoen. De aspirant van Heist Zuiderkempen sloot zijn seizoen af met 7 overwinningen en was de eindoverwinnaar op de zomercompetitie op de piste in Hulshout.

1. Wanneer gestart met wielrennen? Waarom de keuze voor deze sport? Ik ben op 10 jarige leeftijd begonnen met wielrennen. Mijn buurjongen (Nick  Vervoort) reed vroeger toen ik 8 jaar was bij de junioren koers. Ik ging samen met men ouders wekelijks naar zijn koers kijken. Ik was direct gebeten door de wielermicrobe. Ik heb alles geleerd van mijn grootvader die vroeger ook heeft gekoerst, dit tot bij de amateurs.

2. Je sloot het seizoen af met 7 overwinningen. Tevreden? Ik ben zeer tevreden over mijn seizoen. Ik won 7 keer en reed een tal van ereplaatsen bijeen. Waaronder negen  2e plaatsen. Ik mag zeker niet klagen over mijn seizoen. Ik ben zeer tevreden over men vooruitgang in het tijdrijden waar ik nu ook men mannetje kan staan.

3. Ondanks een succesvol seizoen kon je geen trui bemachtigen. Teleurgesteld? Wat liep er mis op PK, VK en BK? Ik ben zeer teleurgesteld over het PK en BK. Ik startte op het PK met de gedachte dat ik kon winnen. Maar dat is uitgedraaid in een grote teleurstelling. Op het vk was het doel om een podiumplek te bemachtigen en dat is me in een massaspurt met 60 man ook gelukt. Ook op het BK was het doel een podiumplek maar ik moest het stellen met een 4e plaats. Ik reed misschien wel de beste koers van het seizoen maar in de spurt kon ik het net niet waarmaken. Dat was toch wel de grootste teleurstelling van het seizoen.

4. Aan welke zege heb je de mooiste herinneringen? Waarom? Herk-de-Stad was van de 7 toch de mooiste overwinning. Er stonden een paar toppers aan de start met onder meer Luca Van Hout en Devin Van Zande. Ik had samen met Luca een klein gaatje en ik nam over van hem, ik keek na 100m achterom en zag dat ik een 20-30 meter had. Ik twijfelde niet en ben vol doorgereden. Stelselmatig bouwde ik men voorsprong uit tot 1 minuut. Na vijf  2e plaatsen deed deze overwinning echt deugd.

5. Was er een wedstrijd waar je met ambitie startte en welke niet verliep zoals je gehoopt had? Op het provinciaal kampioenschap. In de 2e ronde demarreerde mijn grootste concurrent terwijl ik zat te ‘spelen’ vanachter in het peloton. Ik heb 4 ronden alles moeten geven om er terug bij te komen en had zo goed als al men krachten verspild. In de laatste ronde hebben 4 renners een kleine voorsprong genomen en ik en het hele peloton komen er pas de laatste bocht bij. Ik kon niet meer mee sprinten voor de zege en moest vrede nemen met een 4e plaats.

6. Welke parcours liggen u het beste? Ik kan zeker uit de voeten op een volledig vlak parcours maar een parcours met een korte maar steile beklimming ligt me ook wel. Ik heb de nodige explosiviteit om op korte, steile stukken het verschil te maken. 

7. Wat is je sterkte in de wedstrijden? Ik kan een stukje tijdrijden maar spurten is toch men specialiteit. Volgend seizoen wil ik me zeker toeleggen op tijdrijden.

8. Je bent ook actief op de piste. Hoe verliepen de pistemeetings waaraan je deelnam? Tevreden? Welke onderdelen zijn hierin je favorieten? Ik heb vorige zomer alle pistemeetings in Hulshout meegedaan. Op de piste leer je spurten en kweek je snelheid dat heb ik zeker gemerkt op de weg.  Mijn baanronde is sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar.  De puntenkoers is mijn favoriete onderdeel.  Als beloning heb ik het eindklassement gewonnen op de piste in Hulshout (Grote Prijs Rik van Looy)

9. Hoe breng je de winter door? Ik heb beslist om deze winter niet te crossen in tegenstelling tot vorige jaren. Ik zal men fiets 3 maand aan de kant zetten en rustig lopen, zodat ik half januari mezelf terug  kan voorbereiden op het komende seizoen. Het kan natuurlijk wel eens zijn dat ik mijn crossfiets neem en eens een toertje in het bos ga rijden, maar alleen als ontspanning, niet als training.  Het seizoen duurt al lang genoeg en als aspirant moet je in de winter uw fiets echt een tijd aan de kant zetten en iets anders doen.  In mijn geval is dat lopen !

 

Gerelateerde artikels

Met 62 nieuwelingen verschenen ze aan de start in Scheldewindeke voor 9 rondes van 7,5 km. In de sprint met drie was Emiel De Preter de snelste. "Na 5 van de 9 rondes ontstond er een kopgroep met mij, Dries Verstappen en Gil Gelders De samenwerking verliep vlot waardoor we onze voorsprong...
Emiel De Preter is het levende bewijs dat je beter volhoudt ook als is de start van het seizoen niet wat je gehoopt had. Na een mislukte start wist Emiel zowel de provinciale en de Vlaams trui mee naar huis te nemen. Zondag staat voor de Wiekevorstenaar het Belgisch kampioenschap op het programma...
Na 7 jaar neemt Emiel De Preter afscheid van de ploeg waar hij alles leerde. Emiel was goed voor 22 zeges op de weg in al deze jaren. In zijn laatste jaar als junior verdedigt hij de kleuren van het Van Moer Logistics Cycling Team. "Na 7 jaar bij Heist Cycling Team heb ik besloten om volgend...
In Lierde ging de zege na een spurt met twee naar Emiel De Preter. De twee hadden een voorsprong van 14 seconden op hun dichtste achtervolgers. "We stonden aan de start met meer dan 80 renners waaronder veel buitenlanders. Door de vele ontsnappingspogingen werd het een zware en snelle koers...
Onder een stralende zon konden de aspiranten van de provincie Antwerpen in Arendonk strijden voor de provinciale trui. Bij de 12-jarige werd er gestart met 34 jongere renners. De ganse wedstrijd bleef de wedstrijd gesloten. Uiteindelijk in de massaspurt ging de zege naar Robbe Geudens. Ongeveer...
De provinciaal kampioen van de provincie Antwerpen bij de aspiranten 14 jaar, Emiel De Preter is Vlaams kampioen op de weg geworden. "Ik reed bijna heel de koers vanachter en een paar keer bijna gevallen. In de laatste ronde kon ik langs rechts voorbij komen en dan zette Dante Coremans...