Eline Eujen wint Watersley Ladies Challenge (U17V)

Door redactie op 19 Sep 2019 - 07:25
Printvriendelijke versie

Dit WE was het voor de meisjes nieuwelingen verzamelen geblazen in Sittard, Nederlands Limburg voor de Watersley Ladies Challenge, een stevige driedaagse rittenwedstrijd, waar naast de Nations’ Cup voor dames junioren ook de dames nieuwelingen aan de bak kwamen.

Niet minder dan 63 rensters aan de start, naast de hoofdmacht uit Nederland en een stevige groep uit België, ook enkele nationale selecties, waaronder deze van Cycling Vlaanderen waardoor men mag spreken van een internationaal peloton met tal van toppers aan de start.

Op vrijdag was er een criterium op het Tom Dumoulin Bike Park, met daarin telkens 2 korte nijdige hellingen, de tweede met kasseien waarbij ook de aanloopstrook in kasseien is aangelegd, daartussen veel draaien en keren in de talrijke haakse bochten. Er wordt stevig gestart, het peloton raakt daardoor snel uitgedund. Halfkoers ontsnapt een groepje, maar zij worden terug tot de orde geroepen. Even later gaat Yuli van der Molen aan de haal en de tegenreactie volstaat niet om deze stevige Nederlandse terug te halen, zij bereikt solo de finish met 20” voorsprong. In de pelotonsprint eindigt Elise Uijen net voor Marith Vanhove. De selectie van Cycling Vlaanderen presteert sterk met verder Jade Linthoudt op de zevende en Fien Masure op de tiende plaats. Julie Hendrickx eindigt net buiten de top-10 op de elfde plaats.

Op de zaterdag komen de tijdrijders aan hun trekken op een parkoers over net geen 3 km, maar wel met een zeer pittige klim richting aankomst. Dergelijke wedstrijden zijn een kolfje naar de hand van Marith Vanhove die het met 2,6 sec haalt van de Deense Victoria Lund. Belgisch kampioene tijdrijden Febe Jooris eindigt als zevende op 12”, ook Cleo Kiekens (9de), Jade Linthoudt (10de) en Ruth Decuypere (11de) tekenen present.

In de namiddag moeten de nieuwelingen terug aan de bak in een criterium op en rond de klim van Watersley, zij moeten 15 rondjes afleggen over een totaal van 22 km. Er wordt stevig doorgereden, maar niemand raakt weg tot Elise Uijen haar duivels ontbindt en er als een sneltrein van door gaat. Niemand is bij machte deze sterke Nederlandse te volgen en zij komt solo over de eindmeet. Op het einde ontsnapt ook nog een andere Nederlandse Nienke Vinke, een eerstejaars die in de klimkoers in Vresse haar visitekaartje reeds had afgegeven, zij rijdt 22” na Elise binnen en nog eens 23” later komt Marith Vanhove als eerste van het peloton over de streep, zij heeft een kleine kloof met Maureen Arens die vierde wordt, ook nu weer weet Jade Linthoudt (6) in de top-10 te eindigen. Julie Hendrickx (8), Cleo Kiekens (9) en Fien Masure (11) bevestigen met deze prestatie dat België bij de Dames Jeugd terug meespeelt in de breedte.

Op zondag moeten de meisjes nieuwelingen aan de slag op het bochtige circuit, met hoofdzakelijk smalle wegen en enkele pittige beklimmingen, waar later op de dag ook de dames junioren hun wedstrijd moeten uitvechten. De achterdeur gaat al snel open, maar toch is er nog een peloton van meer dan 20 rensters die de eindklim naar de streep inzet. Het is opnieuw Elise Uijen die zich de sterkste toont voor Marith Vanhove en Nienke Vinke. Fien Masure haalt net de top-10, Julie Hendrickx (11), Jade Linthoudt (14), Lani Wittewrongel (15), Cleo Kiekens (17) en Ruth Decuypere (19) eindigen ook sterk, uiteindelijk bereiken slechts 45 rensters de eindmeet.

In het eindklassement haalt Elise Uijen het voor Nienke Vinke en Marith Vanhove. Jade Linthoudt (6), Julie Hendrickx (9) en Fien Masure (10) vervolledigen het Belgisch kwartet in de top-10.