Dina Boels sprint naar de zege in Kerniel

Door redactie op 19 Jul 2020 - 07:22
Printvriendelijke versie

In het zonnige Kerniel, hartje Limburg verzamelen 49 rensters voor de eerste wegwedstrijd "Dames Jeugd" van het jaar. Het peloton bestaat uit 19 nieuwelingen en 30 junioren, bij de nieuwelingen 12 eerstejaars en enkele nieuwe gezichten voor wie het de allereerste kennismaking wordt met het damespeloton, het aantal nieuwelingen met ervaring in dit soort wedstrijd is daardoor beperkt tot een handvol meisjes. Het parkoers dat 11x op het menu staat is 4,9 km lang, licht glooiend maar met een vrij stevige helling van bijna 1,5km naar het einde waarbij vooral de laatste rechte lijn van 700m best pittig is.

De wedstrijd wordt "old school" georganiseerd, d.w.z. nieuwelingen en junioren worden samen op pad gestuurd, dus geen grotere afstand voor de junioren en evenmin een minuut voorsprong voor de nieuwelingen. Dat alles maakt dat niemand in het peloton zich aangesproken voelt om van bij de start het gashendel vol open te draaien, de koers blijft mede daardoor bij aanvang "gesloten". De snelheid is evenwel meer dan hoog genoeg om reeds in de eerste ronde enkele slachtoffers te maken. De achterdeur zwaait meteen open. Op het einde van de tweede ronde gaat Julie Nicolaes onderuit, gelukkig blijft de schade beperkt tot wat schaafwonden, maar het peloton is gaan vliegen en dus einde verhaal na minder dan 10 km in haar eerste wegwedstrijd.

Intussen nemen enkele junioren de koers in handen maar niemand kan wegrijden, de snelheid gaat daardoor wel schoksgewijs op en neer. Op het einde van de derde en vierde ronde wordt op de helling naar de aankomst de snelheid fors opgetrokken en gaat alles op een lint, maar ook dat brengt geen verbrokkeling, enkel uitdunning van de hoofdmacht. In de vijfde ronde kan Hanne Gevers samen met 3 sterke junioren even uit de greep van het peloton raken, maar de ontsnapping wordt gefnuikt door een mobilhome op het parcours. Jammer voor Hanne die zo een unieke kans op de zege in rook ziet opgaan.

Wanneer in de zevende ronde de juniore Jolien Van Coninckxloey van het peloton wegrijdt en de rest van haar ploeg de controle behoudt in het peloton, is de wedstrijd beslist. Niemand van de nieuwelingen rijdt nog weg uit de groep. Na iets meer dan anderhalf uur wedstrijd komt het peloton naar de streep voor de afsluitende sprint. Van de 24 overgebleven rensters zijn 8 nieuwelingen die hun handen mogen uitsteken naar de zegebloemen. Hanne Gevers is pechvogel van de dag want zij tikt tegen het achterwiel van de renster voor haar en komt zo nog zwaar ten val. Het is tenslotte Dina Boels die de zege haalt door als derde van het peloton over de streep te rijden. Anna Vanderaerden en Sara Schildermans mogen haar vergezellen op het podium dat aldus volledig uit eerstejaars bestaat die zo een mooie entree maken. Slechts 9 nieuwelingen worden finaal in de uitslag opgenomen.

1.    Dina Boels            Brain2 Olympia Tienen
2.    Anna Vanderaerden        Maes CT Glabbeek
3.    Sara Schildermans        ACROG – Tormasn Balen CT
4.    Julia Gregoire            123MTB Team
5.    Febe De Smedt        AA Drink Young Lions
6.    Anna Bruneel            Gaverzicht – Be Okay
7.    Estée Fierens            Gaverzicht – Be Okay
8.    Marie Vaneeckhoutte    Gaverzicht – Be Okay
9.    Ines Simon             123MTB Team

Gerelateerde artikels

De aspiranten hadden in Brabant afspraak in Wilsele met elkaar. De zeges waren voor Chepe Flussie, Yoran Van Gucht, Thibaut Bernard, Dina Boels, Febe De Smedt en Aaike Cools. Foto's: https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157683897617941
Afgelopen weekend stonden er voor de aspiranten de provinciale kampioenschappen op het programma. In de provincie Vlaams-Brabant werd er gestreden voor de trui in Bogaarden. De nieuwe provinciale kampioenen zijn: 12 jaar: Xander Danckaarts en Bo Schepers 13 jaar: Nolan Huysmans ( Hij reed de...