De veldritsport door het oog van Hans Van Kasteren

Door Robin Rosseeuw op 23 Nov 2014 - 20:53
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Het Telenet-Fidea Cycling Team is allerminst slecht bezig. Tom Meeusen behaalde een mooie zege in Ruddervoorde en reed ook in Gavere een dijk van een wedstrijd, Eli Iserbyt legde bij de juniores tot nu toe een vlekkeloos parcours af. Wat verwacht u verder nog van het seizoen? De podiumplaatsen mogen gerust blijven, maar het mag ook wat meer zijn. Nog een aantal extra overwinningen zouden zeer mooi zijn, maar voor mij is het vooral belangrijk dat de renners zich tonen. Ik zie veel liever iemand als Tom Meeusen of Bart Wellens rijden, die tot op de laatste meter strijdt voor zijn plaats, dan iemand die de hele wedstrijd afwacht en op het laatste moment uit het wiel springt. Ik denk dat ook het publiek mijn mening hierover deelt.

Hoe kijkt u naar de volgende jaren met de kersverse Europese kampioen bij de juniores, die normaal gezien een mooie toekomst voor zich heeft? Ik hoop dat wij Eli op een succesvolle manier kunnen lanceren bij de beloften en profs. Het is natuurlijk niet de bedoeling om hem meteen aan de hoge druk bloot te stellen. Beter is hem enkele jaren tot ontbolstering te laten komen, om zich dan stilaan in te werken in het “zwaardere werk”. Ik zie het alvast helemaal zitten.

Denkt u dat Zdenĕk Štybar indertijd de juiste keuze heeft gemaakt door voor het wegwielrennen bij OPQS te kiezen? Of was hij volgens u beter bij Telenet-Fidea gebleven in het veldrijden? Op het eerste moment dacht ik “Wat wil die nu proberen?”, maar achteraf gezien denk ik dat hij wel de juiste keuze gemaakt heeft.

We zijn ervan overtuigd dat de wielersport u na aan het hart ligt. Welke zaken zou u graag zien veranderen in het wielrennen? Dit is een zeer gevaarlijke vraag om op te antwoorden, want als ik hier heel eerlijk op ben, is de kans zeer groot dat ik door iedereen nageaapt word. Wat ik wel kwijt wil, is dat ik het zeer jammer vind dat jonge, talentvolle renners vaak met groot geld uit hun oude ploeg worden weggehaald, terwijl de oude ploeg dan “verweesd” achterblijft. In wielrennen zijn er namelijk geen “transfervergoedingen”, zoals die er in voetbal wel zijn. Dit is iets waarover kan worden nagedacht. Het is ook niet goed om aanstormend talent al meteen met groot geld aan te trekken, want die mooie liedjes duren meestal niet lang. Ik ben zo al een aantal renners verloren, maar die zijn naar mijn mening er niet echt beter van geworden. Dat vind ik jammer.

Zijn er zaken in de wielersport waarvan u spijt heeft? Ik vind het jammer dat ik indertijd Kevin Pauwels heb laten gaan. Ik deed dat omdat ik toen een overeenkomst had met Štybar, maar toen die naar OPQS vertrok, was ik meteen twee talentvolle renners kwijt. Daarvan heb ik tot op vandaag spijt. Het is om zulke zaken te voorkomen dat we het Young Telenet-Fidea Cycling Team hebben opgericht. Zo kunnen we voortaan zelf aan onze kampioenen “bouwen” en hen een goede doorstroming naar de profs bieden.

Mag ik u van harte bedanken voor uw gesprek, Meneer Van Kasteren. Wij wensen u alle succes toe met Telenet-Fidea.

Gerelateerde artikels

(Young) Telenet Fidea Cycling Team  behaalde het voorbije weekend via de Belgische en buitenlandse nationale kampioenschappen in totaal tien medailles. Dat is een prachtig aantal waar het hele team, de sponsors en manager Hans van Kasteren in het bijzonder erg fier op zijn. Hans wenst al...
"Toen ik vanmorgen de kranten na nog maar eens een super veldritweekend las, was ik zwaar ontgoocheld. Ik verwachtte knappe artikels te lezen over Kevin Pauwels en Wout van Aert, want die leverden superprestaties. Ik hoopte persoonlijk ook op wat aandacht voor de mooie wedstrijden van Tom Meeusen,...