De jeugd van Lotto Soudal toont zich in Ronde van Catalonië

Door Kurt Vermeerbergen op 22 Mar 2021 - 20:02
Printvriendelijke versie

De jeugd van Lotto Soudal laat weer van zich horen. De Deen Andreas Kron won in Calella in een sprint met vier de eerste rit van de 100e Ronde van Catalonië en is meteen ook de eerste leider. Kron was duidelijk de snelste van het viertal en versloeg Luis León Sánchez, Rémy Rochas and Lennard Kämna. Lotto Soudal nam de volledige buit: ritzege, leiderstrui, punten- en jongerentrui voor Kron en voor Moniquet strijdlust en bergklassement.

“Fantastisch, ongelooflijk”. Veel verder kwam Andreas Kron niet meteen na zijn eerste overwinning op het hoogste niveau. “Op mijn negende begon ik te koersen. Toen al droomde ik over een ritzege in de WorldTour. Dit is hier toch het beste wat er is in de wielersport.”

Kron is de opvolger van ploegmaat Thomas De Gendt, de laatste winnaar in Calella.

“Zeker was ik niet van mijn sprint, maar toch wel een beetje. Vorig jaar al had ik Diego Ulissi voor de eerste plaats geklopt in de Ronde van Luxemburg. ik wist dus dat ik vrij snel was in een sprint met een klein groepje. Ik werkte goed mee in de kopgroep om vooruit te blijven, maar ik had toch ook wel de sprint in gedachten en spaarde wat krachten. De sprint zelf verliep perfect. Vanuit laatste positie maar perfect beschut ook van de zijwind.”

De beslissende vlucht van vier kwam tot stand op 20 km van het einde.

“Het viel wat stil na het aanvallend werk van Movistar en toen viel Sánchez aan. Een groepje, met naast mij ook Maxim Van Gils en Harm Vanhoucke ging mee, maar uiteindelijk bleven we maar met zijn vieren over: Sánchez, Kämna, Rochas en ik. Ik voelde meteen dat ik echt wel goede benen had.”

Eerder was er al ploegmaat Sylvain Moniquet die de laatste overblijver was van een lange vlucht van vier. Moniquet nam ook alle bergprijspunten op de Port de Santa Fe del Montseny, maar werd daarna opgeslokt door het peloton.

“Ik moest in het begin van de rit wel drie, vier keer aanvallen om weg te raken. Na 15 kilometer lukte het eindelijk”, zo vertelt Sylvain Moniquet. “Meteen dacht ik aan de bergprijs. Toen ik op de laatste eerste-categorie-klim de adem van het peloton in mijn nek voelde, besliste ik mijn medevluchters achter te laten. Het lukte. Ik bereikte als eerste de top. We zien wel de komende dagen in hoeverre we die bergtrui verdedigen. Ik heb er alvast zin in. Dit soort wedstrijden ligt me ook beter dan de eerste wedstrijden van het seizoen die ik reed op de kasseien in het koude België. Ik voel me goed hier.”

Met Sylvain Moniquet en Andreas Kron zijn er opnieuw twee Lotto Soudal youngsters die scoren.

“Ik denk dat we laten zien dat het management van de ploeg de juiste keuze gemaakt heeft”, vervolgt Andreas Kron. “De renners van mijn generatie, zoals een Pogačar, die gaan ervoor. Tot op het bot. Tot de laatste seconde. We bewijzen intussen dat we de gevestigde waarden kunnen kloppen. En het seizoen zit er nog niet op…”