Dag 2 The Next Generation 2020 Apeldoorn (foto's)

Door redactie op 23 Jan 2020 - 19:07
Printvriendelijke versie

Op tweede dag gaan de Belgische dames door op hun elan. Marith Vanhove mag de reeks openen in de 500m, waarin ze recent als eerste Belgische juniore onder de 36" wist te duiken. Op de snelle baan in Apeldoorn doet ze nog beter, met 35,565"doet ze nog wat van haar besttijd af en wordt tweede, waarbij ze zelfs beter doet dan de regerende wereldkampioene, de Française Kouame. Julie De Wilde is de tweede Belgische op dit nummer, zij komt wat trager op gang, maar weet met 38,165" haar persoonlijke besttijd te verbeteren, wat haar op een 17de plaats brengt tussen het internationale sprintgeweld.

Daarna is het tijd voor de kampnummers. Katrijn en Sara mogen de spits afbijten in de eerste afvalling. Dit is steeds een hectisch gebeuren. Katrijn en Sara weten hun ervaring en kunde goed te gebruiken en dat vertaalt zich in een prima resultaat. Zij blijven bij de laatste vier met de Britse Sophie Lewis en de Welshe Zoë Backstedt, dochter van, nog nieuwelinge en nog straffer dan oudere zus Elynor, zij rijdt de ganse wedstrijd op kop en duldt niemand naast zich. Sara wordt als volgende geëlimineerd en moet vrede nemen met de vierde plaats, Katrijn weet Lewis eruit te rijden zodat ze finaal alleen overblijft met Backstedt, maar tegen de sprint van deze youngster blijkt Katrijn niet opgewassen en zo eindigt ze hier tweede. Jolien en Marith strijden in de tweede reeks mee, voor beiden hun eerste ontmoeting met zo’n peloton en dat is toch even aanpassen. Zij vertrekken met 23 en weten zich met hun sterke benen in de beginfase mooi te redden, maar Jolien moet er toch uit als vijfde en 2 ronden verder is het de beurt aan Marith. Dat brengt hen op de 18de en 19de plaats, beiden zijn een stevige ervaring rijker.

In de scratch over 20 ronden komen Jolien en Katrijn samen aan de start in reeks 1. Eens het startschot gegeven kiest een Deense onmiddellijk het hazenpad. Wanneer zij meer dan een halve ronde voorsprong heeft neemt Katrijn een stevige kopbeurt voor haar rekening, voldoende om het peloton wakker te schudden en wat verder loopt alles terug samen, ook bij een volgende aanval hetzelfde scenario, Jolien handhaaft zich mooi in het peloton. Kort voor het einde trekt in 2 schuifjes een duo in de aanval en deze nemen snel een mooie voorsprong. Zo kort voor de finish valt de wedstrijd gelukkig niet meer stil, wanneer op 2 ronden voor het einde het duo nog steeds vooruit rijdt acht Katrijn haar moment gekomen, ze zet zich op kop van het peloton en drijft de snelheid zo stevig op dat iedereen uit het wiel moet, bij het ingaan van de laatste ronde rijdt ze over de vluchters heen en komt met een fiets voorsprong over de finish. Jolien finisht in het peloton als 15de. De bloemen zijn binnen en er dat zorgt voor vreugde in het Belgische kamp.

Marith en Sara mogen de tweede scratch voor hun rekening nemen. Bij de start zet een Pools-Frans duo een aanval op, maar dit lijkt maar een schijnmanoeuvre. Een andere Franse trekt daarna stevig door en het is wachten tot halfwedstrijd op een Deense renster om de tegenreactie op gang te brengen, zij gaat op en over de Française maar valt wat verder stil. Marith en Sara positioneren zich goed in het peloton en doen hun deel van het werk om er de vaart in te houden. Op 6 ronden van het einde is het aan de Britse Ingram, maar ook zij raakt niet meer weg. Twee ronden voor het einde versnelt de Duitse Dopjans met Marith in haar wiel, ideaal scenario voor onze spurtbom. Wanneer bij het ingaan van de laatste ronde de gangmaker verzwakt neemt Marith over en het ziet er lang goed uit, maar bij het ingaan van de laatste bocht komt Europees kampioene Wielowska nog over haar en even later ook Backstedt, maar opnieuw een derde plaats voor Marith en de selectie, Sara sprint ook sterk mee en komt als 11de over de streep.

In de eerste puntenkoers zijn Jolien en Sara aan zet. Wanneer vroeg na de start enkele rensters in de aanval trekken is het Jolien die het gat terug dichtrijdt, de snelheid gaat op en neer en in de sprinten waagt Jolien zich nog niet, Sara wel en in de derde sprint kan ze een eerste punt meepikken. Wanneer halfkoers terug een aanval op poten is gezet en er 4 rensters zijn weggereden, is het opnieuw Jolien die de reactie op gang brengt en de kloof overbrugt. De race wordt evenwel gedomineerd door Backstedt, zij maakt er een helse wedstrijd en weet samen met de Tsjechische Burlova een bonusronde te versieren. Meerdere rensters krijgen één of meer verliesronden aan de broek, niet Jolien en Sara, zij weten zich vlot te handhaven in de nulronde. Naar het einde toe spreken vooral de grote kanonnen,  Sara neemt de handschoen op en moet in de eindsprint enkel de Bitse Lewis voorlaten, de extra 6 punten brengen haar op een mooie vierde plaats in de eindstand. Jolien kan geen punten verzamelen en plaatst zich via de eindsprint als 18de van de 24.

In de tweede puntenkoers, terug met 24 dames, is het aan Katrijn en Marith. Wanneer Katrijn in de eerste sprint 3 punten neemt laait het enthousiasme bij de supporters op, maar daarna komen onze dames steeds net dat tikkeltje te kort, letterlijk zelfs want Marith wordt 2x vijfde en Katrijn ook nog eens, waardoor ze net buiten de punten rijden. In de eindsprint moet Katrijn voor de 7de plaats strijden tegen de Poolse Wielowska en de Amerikaanse Ta-Parez die net als haar 3 punten tellen. Zij moet de duimen leggen tegen de Poolse maar blijft wel voor de Amerikaanse en wordt zo 8ste. Marith rijdt nog een stevige eindsprint, komt als eerste puntenloze over de streep en wordt zo 14de.

Foto's : Mathalie C https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157712803921413