Cyclingflash Amber Aernouts: "De koers in Israël was een fantastische ervaring"

Door Jelien Cornelis op 24 May 2019 - 19:54
Printvriendelijke versie

Amber Aernouts is momenteel bezig aan haar 3de seizoen op de weg. Het 18-jarige toptalent rijdt bij WV Zeeuws-Vlaanderen, ook wel bekend als Jos Feron Lady Force. Ze combineert haar studies (economie-wiskunde) met een leven op de fiets. Ik ging bij haar langs voor een leuk gesprekje.

Amber, op je vier jaar begon je met voetballen. Later kreeg je de wielermicroben te pakken. Mis je het voetballen?
In het begin had ik het er wel moeilijk mee. Ook nu mis ik het voetballen nog wel, maar gelukkig zie ik mijn ploegmaats van toen af en toe nog wel eens. In de winter volg ik soms nog eens een voetbaltraining.

En blijkbaar heb je wel de capaciteiten van een goede wielrenster. In 2018 won je het PK tijdrijden. Is dit je mooiste overwinning tot nu toe?
Een trui is uiteraard altijd leuk om te winnen. Een jaar lang kunnen blinken in die trui is super. Toch is er één overwinning die nog zoeter smaakt namelijk mijn eerste overwinning in Schaffen. Het was mijn laatste koers van mijn eerste volledige seizoen. In het begin van de voorlaatste ronde was ik alleen weggereden. Mijn voorsprong was nooit meer dan 12 seconden en aan de finish had ik nog 3 seconden over! Het was echt spannend tot op de streep.

Wat vind je zo mooi aan het wielrennen?
Ik geniet van elk moment super hard. De voldoening die ik voel wanneer ik goed presteer is onbeschrijfelijk. Ook het kunnen deelnemen aan wedstrijden op mooie plaatsen is geweldig. Allemaal herinneringen voor mijn hele leven!

Wat is de  mooiste plaats waar je ooit gereden hebt?
De koers in Israël!

Amai, je bent al naar Israël geweest voor de koers?
Ja, inderdaad. Ik rijd nu mijn eerste jaar bij de elite en ik kreeg al meteen de kans om te koersen in Israël. Het was een tijdrit en een klimkoers van de UCI. Een fantastische ervaring.

Is dit dan ook meteen je lievelingskoers?
Er zijn wel een aantal wedstrijden die ik graag rijd. Bij de jeugd was dat de klimkoers in Vresse-sur-Semois en de laatste rit van de IBYT-tour. Bij de elites heb ik nog niet op zoveel parcoursen gereden, omdat het mijn eerste jaar is. Maar van de koersen die ik al bij de elites heb gereden, zijn de klimkoers in Ulestraten en de tijdrit in de UCI-koers van Israël mijn favorieten momenteel.

Ben je een echt trainingsbeest?
Ja eigenlijk wel. Ik wil altijd zoveel mogelijk trainen. Gelukkig heb ik een trainster die voor mij trainingsschema's maakt en mij dus een beetje kan tegenhouden zodat ik mij niet overtrain.

Als je veel traint heb je natuurlijk ook een droom. Is er een wedstrijd die je graag ooit wil winnen?
Zeker! De Giro Rosa of La Course. Mooie koersen, niet?

Inderdaad, maar bij deze wedstrijden moet je alles aankunnen: klimmen, tijdrit… Ben jij dat type renner?
Mijn beste onderdeel is klimmen, maar tijdrijden doe ik ook heel graag. Ik denk wel dat ik qua type renner geschikt ben. We zullen zien in de toekomst hoe ik als renster zal evolueren.

Ben je veel bezig met de nieuwste snufjes binnen de wielerwereld?
Ik rijd heel graag rond met mooi en goed materiaal. Gelukkig heb ik een papa die veel met materiaal bezig is en mij daar dus bij helpt. Ik probeer wel zeker op de hoogte te zijn van de nieuwste trends enzoverder.

Heb je op vlak van sportvoeding/drank een voorkeur voor een bepaald merk?
Binnen de ploeg gebruiken wij Born. Het is niet zo dat ik echt een lievelingsmerk heb.

Kan je me zeggen wie jouw grote voorbeeld is?
Zeker! Van de huidige rensters ben ik fan van Annemiek van Vleuten en Julie Van De Velde. Daarnaast heb ik enorm veel respect voor Liesbet De Vocht. Wat zij vroeger heeft gepresenteerd is fantastisch.

Ik heb gehoord dat je enorm hard gesteund wordt door je gezin. Wie zijn je grootste supporters ?
Absoluut mijn broers. Wij vormen samen een drieling.

Welke andere coureur wil jij eens in de spotlights zetten?
Mijn beste vriendin uit het peloton en daarbuiten: Aiko Uyttenhove. Bij haar kan ik altijd terecht voor een babbel!

Amber, ik hoop dat je nog veel wedstrijden zal winnen met je broers en andere familieleden aan jouw zijde. Veel succes in de toekomst!