Cross in Dendermonde is klaar voor veldrittop én veel ambiance!

Door Kurt Vermeerbergen op 10 Nov 2023 - 17:20
Printvriendelijke versie

Zondag vindt in het Oost-Vlaamse Dendermonde de derde manche van de Wereldbeker Veldrijden plaats. Voor het eerst in ‘normale’ omstandigheden, zonder Covid-maatregelen. Organisator Jurgen Mettepenningen hoopt dat het publiek massaal de weg naar Dendermonde vindt.

Na een jaartje afwezigheid vormt het parcours aan de Hamsesteenweg in Grembergen opnieuw het decor van een cyclocross-event van het allerhoogste niveau. Voor de derde keer ontvangt organisator Jurgen Mettepenningen er de wereldtop van het veldrijden. “Nadat we zowel in 2020 als in 2021 zonder publiek moesten organiseren, waren we er in 2022 een jaartje van tussenuit. Nu staat Dendermonde terug op de kalender en ik hoop dat het publiek massaal komt afgezakt”, klinkt het bij de Hammenaar. “Zo kan deze cross ook in de toekomst op de kalender blijven.”

De omloop in Grembergen staat intussen gekend voor zijn unieke karakter. “De cross gaat nog steeds door op dezelfde locatie, maar is amper nog te vergelijken met de eerste edities”, zegt Mettepenningen. “De ondergrond is veel stabieler geworden. Er is meer verharding. Ook in de heuvelzone en het wasbord ligt het momenteel goed. Het zorgt ervoor dat de ploeterstroken van toen grotendeels verdwenen zijn. En er is een kasseistrook van 60 meter bijgekomen. Het wordt geen snelheidsrace voor alle duidelijkheid. Het blijft een zware cross. Maar het zal doenbaar zijn, ondanks de hevige regenval van de voorbije dagen.”

Het deelnemersveld bij de mannen wordt getopt door Europees kampioen Michael Vanthourenhout, Wereldbeker-leider Lars van der Haar, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en de verrassende vice-Europees kampioen Cameron Mason. En vergeten we ook de jonge Nederlanders Pim Ronhaar en Ryan Kamp niet. Twee yougsters die een week geleden op het EK bewezen dat ze de aansluiting met de top hebben gemaakt. Ook Gerben Kuypers, de seizoensrevelatie van vorig jaar, moet op dit parcours zeker aan zijn trekken komen.

Bij de vrouwen is Ceylin del Carmen Alvarado de topfavoriete, maar op het parcours van Dendermonde kan een aantal rensters boven hun mogelijkheden uitstijgen om de Nederlandse het vuur aan de schenen te leggen. Een van hen is ongetwijfeld Lucinda Brand, die dit weekend de competitie hervat na een blessure. Brand won eerder al in Dendermonde. Ook Denise Betsema en Leonie Bentveld zullen in de cross die door hun werkgever georganiseerd wordt, zeker hun beste beentje voorzetten. Onder meer Inge van der Heijden, Zoë Backstedt, Aniek van Alphen, Manon Bakker, Annemarie Worst en de Belgische Marion Norbert-Riberolle vullen het kwalitatief sterke deelnemersveld verder aan.

Maar de Wereldbeker-cross in Dendermonde is meer dan een sportwedstrijd van het hoogste niveau: in de feesttent langs het parcours is er doorlopend ambiance dankzij optredens van DJ Sammy, Yves Segers, en Michel Van Den Brande & Dennie Damaro.

Wedstrijdprogramma:
9u30: nieuwelingen
10u30: junioren vrouwen
12u00: junioren mannen
13u40: elite vrouwen Wereldbeker
15u10: elite mannen Wereldbeker

Alle info vind je op https://www.worldcupdendermonde.com/