Contractverlenging voor Jasper De Buyst bij Lotto Soudal tot eind 2017

Door Kurt Vermeerbergen op 11 Jan 2016 - 15:06
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Vandaag vertrekt Jasper De Buyst naar Hong Kong, waar komend weekend de laatste Wereldbeker baanwielrennen van het seizoen plaatsvindt, hij zal er deelnemen aan het omnium. Dat is de discipline waarin hij tijdens de Olympische Spelen in augustus een gooi wil doen naar een medaille. Vorige week bereidde Jasper de Wereldbeker voor op de piste van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent.

Jasper De Buyst: “Vlak voor een belangrijke wedstrijd is het de gewoonte om een stage af te werken met de Belgische Wielerbond. Voor het WK in Londen begin maart, trekken we enkele dagen naar Portugal, nu trainden we in Gent. Enkel Jolien D’hoore en ik waren er aanwezig, dus er was veel tijd om intensief te trainen. Wanneer je met een grotere groep op stage bent, moet je langer je beurt afwachten om de oefeningen uit te voeren, nu ging dat vlotter. Tijdens zo een voorbereiding is het belangrijk om te focussen op je werkpunten, bij mij gaat dat vooral om korte inspanningen. Door op de weg te koersen, heb ik de voorbije jaren een bredere basis gelegd en een grotere uithouding gekregen, maar dat gaat ten koste van snelheid en het is van belang die opnieuw aan te scherpen voor de piste. Het accent lag de voorbije week dus op snelheid en korte sprints. Na het WK in maart zal ik het Vlaamse voorjaar rijden, maar dat zal ik blijven afwisselen met trainingen op de piste. In de aanloop naar de Spelen in augustus zal die frequentie van pistetrainingen verhogen.”

“Komend weekend rijd ik het omnium op de Wereldbeker van Hong Kong. Het is de derde en laatste Wereldbeker van het seizoen, maar de eerste waaraan ik dit jaar deelneem. In het verleden reed ik alle Wereldbekers, het EK en het WK. Dat betekent dat je aan de bak moet van oktober tot eind februari of in dit geval begin maart. Tegen het einde van het pisteseizoen zit je dan echt op je tandvlees; het is heel belastend. Tussen de Wereldbekers is er namelijk niet voldoende tijd om een rustperiode in te lassen. Het is te veel van het goeie om dan ook nog top te zijn in augustus voor de Spelen.”

In Hong Kong en op het WK in Londen (2 – 6 maart), zijn er nog punten te rapen voor de olympische kwalificatie; maximaal 150 op de Wereldbeker en het dubbele op het WK. Een land mag slechts één renner afvaardigen voor het omnium op de Spelen en daarvoor moet het in de top achttien van de olympische ranking staan; bovendien mogen er maar acht Europese landen deelnemen. Op dit ogenblik staat België achtste, als vijfde Europees land.

Jasper De Buyst: “Dat we bij de eerste achttien eindigen staat vast, de eerste acht van Europa is mathematisch nog niet zeker, maar ik maak me er niet ongerust over. In het verleden stonden we hoger, nu zijn we het vijfde Europees land in de ranglijst. Vanaf het derde Europees land staat alles dicht bij elkaar, tot en met de achtste plaats. Tussen België en Rusland, het negende Europees land in de ranking, is er echter een kloof van 114 punten. Mathematisch zijn we dus nog niet zeker, maar met een goed resultaat in Hong Kong zetten we alweer een belangrijke stap en dan is er nog het WK, dus dat komt goed.”

“Ik ga in de eerste plaats naar de Wereldbeker om goed te presteren in de wedstrijd zelf, met de punten zit ik niet te veel in mijn hoofd. Mochten we het achtste Europees land zijn, zou dat anders liggen, maar nu is er voldoende marge. Als ik deelneem aan een wedstrijd wil ik altijd goed scoren, dus dat maakt geen verschil. Ik ga voor een zo goed mogelijk resultaat in Hong Kong en het podium zou mooi meegenomen zijn voor de moraal. Ik heb nog niet veel op de piste getraind sinds de Zesdaagse van Gent in november, maar voel me goed, ook de gegevens op de SRM Powermeter tonen dat aan.”

2016 moet voor Jasper het orgelpunt worden op de piste, daarna wil hij zich toeleggen op zijn wegcarrière. En dat zal hij ook volgend seizoen doen in de kleuren van Lotto Soudal. Zijn tweejarig contract is verlengd tot eind 2017.

Jasper De Buyst: “Het contract dat ik twee jaar geleden tekende, bood mooie perspectieven. Ik kreeg carte blanche om mijn olympische droom na te jagen en mocht dit combineren met de weg; dat is me heel goed bevallen. Na mijn pisteavontuur wil ik een mooie wegcarrière uitbouwen, dat staat buiten kijf. Het Vlaamse voorjaar lijkt mij het best te passen bij mijn fysieke capaciteiten.”

“Het geeft een gerust gevoel dat ik in het jaar na de Spelen al een contract heb. Het is bovendien mooi dat de ploeg toont dat ze mij de kans biedt om me te bewijzen op de weg. Het mooie van Lotto Soudal is dat je als jonge renner in verschillende types wedstrijden jezelf kan ontdekken en dat er ruimte is om te leren uit je fouten. Ook wedstrijden die nog boven je niveau zijn, kan je al eens betwisten omdat dit je helpt in je ontwikkeling. De Vuelta vorig jaar was bijvoorbeeld heel lastig, maar het heeft me wel een stap hogerop doen zetten.”

Gerelateerde artikels

In Saint-Quentin-en-Yvelines, ten zuidwesten van Parijs, werd afgelopen week gestreden om de wereldtitels baanwielrennen. Lotto Soudal-renner Jasper De Buyst trad er voor de Belgische selectie in drie disciplines aan. De Vlaams-Brabander keerde met brons terug naar huis, behaald in de ploegkoers...
Afgelopen weekend vond in het Colombiaanse Cali de derde en laatste manche van de Wereldbeker baanwielrennen plaats. Jasper De Buyst behaalde er de zilveren medaille. Een opsteker nadat hij in Guadalajara moest opgeven na een val en achtste werd in de Wereldbeker in Londen. In de eindstand van de...
Na Tiesj Benoot en Thomas De Gendt kan Lotto Belisol een derde naam toevoegen aan het lijstje inkomende transfers voor 2015. Jasper De Buyst tekende een contract van twee jaar en maakt de overstap van Topsport Vlaanderen – Baloise. De talentrijke Vlaams-Brabander zal de komende seizoenen een...
Dit seizoen vindt Dwars door Vlaanderen (WorldTour) voor het eerst plaats op de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen. Die wijziging van datum ging ook gepaard met een parcourswijziging. Dwars door Vlaanderen is dit jaar 180 kilometer lang. Tussen startplaats Roeselare en de aankomst in Waregem...
 De 72ste editie van de Nokerse Koerse vindt woensdag 15 maart plaats. De renners vertrekken op de Markt in Deinze om 12u15 en komen aan in Nokere rond 17 uur. Het parcours is 192,3 kilometer lang. Via Kruishoutem, Deinze en Anzegem trekken de renners naar Anzegem waar ze na 36 kilometer koers...
Lotto Soudal heeft de contracten van Jelle Wallays en Jasper De Buyst verlengd. Jelle Wallays (28), die sinds vorig seizoen bij de ploeg rijdt, tekende voor drie jaar en blijft tot en met 2020. Jasper De Buyst (23) voegde zich in 2015 bij Lotto Soudal. Zijn nieuw contract loopt tot en met 2019...