Caleb Ewan moet ritwinst afgeven na incident aan/met Jasper Philipsen in Tour Down Under

Door Kurt Vermeerbergen op 19 Jan 2019 - 09:35
Printvriendelijke versie

Tijdens de voorlaatste etappe van de Tour Down Under werd er in Strathalbyn gesprint om de overwinning. Caleb Ewan kwam als eerste over de meet maar werd even later door de jury teruggezet in de rituitslag als laatste van de groep die sprintte om de zege (83ste plaats). De commissarissen namen deze beslissing naar aanleiding van een incident met Jasper Philipsen - die uiteindelijk werd uitgeroepen tot ritwinnaar - in de aanloop naar de eindsprint. Zowel Caleb Ewan als Lotto Soudal-sportdirecteur Mario Aerts gingen verhaal halen bij de jury, maar zonder resultaat.

Caleb Ewan: “Ik ben erg ontgoocheld. Ik keek heel hard uit naar mijn eerste officiële overwinning voor Lotto Soudal. Dan denk je dat die binnen is, is dat een grote opluchting, maar krijg je meteen een koude douche wanneer je hoort dat je teruggezet bent in de rituitslag. Desalniettemin heeft de ploeg uitstekend werk geleverd vandaag. Het was een verraderlijke en hectische dag met veel wind. Iedereen wist voor aanvang van de rit dat de kans op waaiers bestond, maar de ploeg hield me de volledige dag vooraan. Ook de slotkilometers kon ik in een uitstekende positie aanvatten.”

“In de diepe finale zat ik in het wiel van Peter Sagan, maar Philipsen probeerde die plaats in te nemen en me uit het wiel van Sagan te kwakken. Tijdens de sprint mag en kan je de handen niet van het stuur halen dus gebruikte ik mijn hoofd om niet in de dranghekkens te belanden. Op een helikopterbeeld is een beweging met het hoofd natuurlijk goed zichtbaar maar veel ex-sprinters zullen beamen dat mijn manoeuvre niet ongeoorloofd was.”

“Ik moet natuurlijk de beslissing van de jury accepteren, maar ga er niet mee akkoord. Ik wilde mezelf en het volledige peloton beschermen tegen een valpartij. De commissarissen luisterden niet naar ons verhaal vooraleer ze de uiteindelijke beslissing namen. Het zal toch een paar dagen duren om de ontgoocheling te verwerken. Nu komt het er op aan om de Tour Down Under goed te proberen afsluiten met de ploeg en daarna te focussen op nieuwe doelen.” 

Foto: Photo News/Lotto Soudal