Branko Huys: "Mij verder ontplooien in het tijdrijden"

Door Kurt Vermeerbergen op 22 Mar 2016 - 20:08
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Branko Huys heeft de overstap naar de nieuwelingen goed gemaakt. Inmiddels heeft hij zijn eerste zege als nieuweling op zijn palmares staan.

1. Wanneer gestart met het wielrennen en hoe bij de sport terecht gekomen? Seizoen 2014 als  aspirant 13 jaar. Mijn neef Jari Clauwaert en nichtje Gemke De Rocker koersten reeds en door hen heb ik de microbe te pakken gekregen. Ik ben eens gaan kijken naar de Omloop Het Nieuwsblad samen met mijn nonkel en toen begon het te kriebelen om zelf te koersen.

2. Hoe kijk je terug op je seizoen als laatstejaars aspirant ? Tevreden of zat er meer in? Ik kijk er zeer tevreden naar terug. Ik heb resultaten behaald die ik niet verwacht had. Ik heb een grote evolutie gemaakt in mijn tweede jaar. Ik heb 3 podiumplaatsen behaald. Ik was 5e op PK tijdrijden en 10e op BK tijdrijden en zo heb ik een discipline gevonden die me goed bevalt.

3. Verwachtte je een moeilijke overstap naar de nieuwelingen? Ja en neen. Ja, omdat het peloton groter is en het is ook fysisch wat zwaarder. Neen omdat ik een langere koers nodig heb om op dreef te komen.

4. Je kende één van de mooiste seizoensstarten die je kan wensen namelijk een zege. Verwacht om zo vroeg op het seizoen al op het hoogste plekje te staan op het podium? Neen totaal niet. Ik hoopte in mijn eerste jaar als nieuweling een paar top 10 plaatsen te behalen.

5. Wat zijn de doelen voor 2016? Zoveel mogelijk ervaring opdoen in de grotere klimkoersen en goede resultaten behalen bij tijdrijden.

6. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Eerder een allround renner met toch iets meer van een klimmer. Ik moet het meer hebben van krachtige klimmen die toch niet te lang duren.

7. Spurt of solo? Waarom? Solo. In mijn sprint ben ik niet zeker van winst. En ik rij liefst solo omdat ik dan meer het gevoel heb dat ik er voor gestreden heb gedurende de volledige wedstrijd.

8. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Goed. Ik wil mij er verder in ontplooien. Tijdritervaring is ook mooi meegenomen tijdens de gewone wedstrijden omdat je jezelf een paar keer kan tegenkomen en toch het karakter hebt om alleen verder te gaan.

9. Ben je bijgelovig? Zo ja, op welke manier? Ik draag het liefst mijn favoriete kleurrijke kousen. Ik hou altijd dezelfde structuur/rituelen aan de dag van de wedstrijd.

10. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Zeker en vast een mix van beide. Ik hou niet echt van te warm weer en hoe zwaarder de omstandigheden hoe liever ik het heb. Niet omdat ik er dan beter uit kom, maar omdat ik het leuker vind om een zware wedstrijd te rijden.

11. Is het combineren wielrennen /school gemakkelijk? Dit jaar lukt het beter om de twee te combineren door alles goed in te plannen.

De snelle vragen
Lievelingskleur : blauw
Favoriete muziek : festival muziek vb Dimitri Vegas & Like Mike
Favoriete film : Intouchable. (voorkeur voor actie en comedie)
Andere hobby's: neen niet echt
Lievelingseten : fricandon
Ochtend- of avondmens : ochtendmens
Film of boek : film
Brunette of blondine : maakt me echt niet uit
Pizza of frieten : pizza
Citytrip of relaxvakantie : relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of alleen binnenkomen : alleen binnenkomen
Bergop of bergaf : alle twee
Koud of warm : koud
Tijdrit of een lange rit : tijdrit
Mooiste overwinning ooit: mijn eerste overwinning: Wetteren aspirant 14 jaar.
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingstocht willen maken: Jasper Stuyven
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Een gans seizoen plezier hebben en alles geven.

 

Gerelateerde artikels

Volgende week vindt in het Oostenrijkse Innsbruck het wereldkampioenschap wegwielrennen plaats. Met Brent Van Moer, Viktor Verschaeve, Ilan Van Wilder en Branko Huys werden maar liefst 4 360-sporters uit Waas en Dender geselecteerd. Op woensdag 19 september spraken ze tijdens een persmoment over...
De Trofee van Vlaanderen in Reningelst werd gewonnen door de Brit Leo Hayter. Het podium werd volledig door de Britten ingenomen. In de top 10 slechts 2 Belgen met op plek 6 Branko Huys en Milan Fretin op 9. Branko: "Het was een nerveuze koers in het begin van de wedstrijd door de wind en...
Met 55 nieuwelingen werd er zondag gestart op het vernieuwde parcours in Pijpelheide. De wedstrijd bleef tot op enkele ronden van het einde gesloten. De achterdeur stond al wel open echter vanaf de eerste ronde. In de laatste ronde wist Branko Huys nog weg te rijden uit het leidersgroepje van 5...
Branko Huys, Milan Paulus, Matthew Rice en Cédric Van Raemdonck worden belofte in het Lotto Soudal Development Team. Branko Huys (20, Waasmunster) werd vorige maand vierde op het BK tijdrijden in Koksijde, waar Lotto Soudalrenner Lennert Van Eetvelt kampioen werd. Branko Huys was als nieuweling...
Gisteren werden de Belgische kampioenschappen tijdrijden gereden in Anzegem. Noah Detalle, Shari Bossuyt, Luna Renders, Branko Huys, Lars Van Ryckeghem, Senne Leysen, Lotte Kopecky en Sébastien Grignard zijn onze nieuwe Belgische kampioenen in hun respectievelijke categorieën. Foto's: https://...
Gisteren werd het eerste deel van het provinciaal kampioenschap tijdrijden georganiseerd in Oost-Vlaanderen. Rune Herregodts, Luna Renders, Benjamin Verraes, Febe Schokkaert, Branko Huys, Siebe Deweirdt en Femke Verstichelen veroverden de provinciale trui. Foto's: https://www.flickr.com/photos...