Bram Van Den Haute: "Ik ben wel altijd blij als ik met nummer 13 van start kan gaan"

Door Kurt Vermeerbergen op 28 Feb 2017 - 12:20
Printvriendelijke versie

Bram Van Den Haute wist zijn seizoen op een formidabele manier te starten. De tweedejaars junior van Vive le Velo behaalde al een 2 op 2 in het pas gestarte seizoen.

1. Hoe ben je bij het wielrennen terecht gekomen?  Op mijn 11 jaar was ik gefascineerd door het wielrennen op tv. Mijn ouders zagen dit en mijn papa kon een koersfiets kopen voor 5€. Hij kocht deze voor mij, de fiets was echter veel te groot, maar ik was er zeer blij mee. Hiermee maakte ik trainingstochtjes met mijn nonkel en enkele maanden later zorgden mijn nonkel en mijn ouders voor een ploeg en een andere fiets. Ik had heel veel zin om wedstrijden te rijden.

2. Hoe kijk je terug op je seizoen als eerstejaars junior? Was je tevreden eind september? Mijn seizoen was wisselvallig, maar ik ben er wel tevreden over. Ik startte goed en kon na enkele weken al mooie ereplaatsen rijden. In de zomer had ik goede weken, maar ook slechte. Mijn 4e plaats in Erondegem, mijn thuiskoers, was voor mij een hoogtepunt. De interclubs verliepen minder vlot omdat ik niet goed vooraan kon rijden.

3. Hoe zag je voorbereiding op het nieuwe seizoen eruit? Ik bracht deze winter vooral veel tijd in de fitness door. Ik trainde niet zoveel op de fiets aangezien ik veel schoolwerk had en veel ploegtrainingen dus links moest laten liggen. Ik probeerde te fietsen wanneer ik kon en dit was vaak op de rollen, of alleen buiten aangezien de ploegtrainingen redelijk ver zijn. Mijn trainer Gilbert Phillips stelde mij telkens gerust dat het niet erg was dat ik wat trainingsachterstand kreeg ten opzichte van de rest. Hij zorgde ervoor dat ik met minder trainen toch klaar geraakte voor het nieuwe wielerseizoen waar ik hem enorm dankbaar voor ben. Zonder hem stond ik nog lang niet waar ik nu al sta.

4.  Op welk gebied hoop je een stap voorwaarts gezet te hebben ten opzichte van vorig seizoen ? Ik denk dat ik vooral meer kracht heb gekregen door de uren in de fitness. Dit zorgt ervoor dat ik sneller ben in de sprint en goed kan versnellen vanuit het zadel, wat een groot voordeel was in de oefenkoers in Vollezele.

5.  Je seizoen begon al onmiddellijk met twee zeges. Verwacht om zo vroeg al het zegegebaar te maken? Nee, dit was totaal onverwacht. In Vollezele wist ik helemaal niet waar ik stond. Ik had nog maar weinig ploegtrainingen meegedaan en kon mij dus moeilijk vergelijken met de rest van de ploeg. Ik trainde vooral alleen en heel vaak op de rollen. Na Vollezele dacht ik dat het wat toeval was, maar ik had toch vertrouwen gekregen voor de wedstrijd te Opwijk. De avond hiervoor werd ik ziek en moest ik dus terug met veel twijfels startten. Ik had tijdens de wedstrijd niet zoveel last van mijn ziekte en kon voluit gaan. Tijdens de wedstrijd groeide wel mijn geloof dat ik kon winnen.

6. Naar welke wedstrijd(en) kijk je uit dit seizoen? Ik kijk vooral uit naar het provinciale kampioenschap. Ik ga er zonder ploegmaten van start maar hoop dat ik hier een mooie uitslag kan rijden. Daarnaast kijk ik ook uit naar mijn thuiskoers in Erondegem en de wedstrijd, georganiseerd door mijn trainer, in Denderbelle. In deze wedstrijden zou ik mij graag tonen.

7. Wanneer zal je tevreden zijn van je seizoen 2017? Mijn doel was om toch zeker één keer te winnen, aangezien dit vorig jaar niet lukte. Dit is al bereikt dus zou ik nu vooral een regelmatig seizoen willen rijden en hopelijk eens een mooie uitslag rijden in een grote koers.

8. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Ik zou mezelf als een sprinter omschrijven.

9. Spurt of solo? Waarom? Een sprint aangezien dit een enorme adrenalineboost als ik de snelste ben in een sprint.

10. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten?  Hier heb ik geen idee over. Ik beschik niet over een tijdritfiets en train er ook niet speciaal op. Er zijn maar weinig tijdritten voor junioren dus concentreer ik me nog niet echt op deze discipline.

11. Ben je bijgelovig? Zo ja, op welke manier? Ik ben niet echt bijgelovig, maar ik ben wel altijd blij als ik met nummer 13 van start kan gaan. Vroeger behaalde ik mijn beste resultaten telkens met nummer 13.

12. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Een wedstrijd met regen en wind geniet mijn voorkeur aangezien ik bergop nog niet zo sterk ben. Ik kan wel volgen maar kan niets forceren aangezien ik hiervoor nog iets te zwaar sta. In een wedstrijd door regen en wind komen ook telkens de sterkere renners vooraan.

De snelle vragen
Lievelingskleur : Blauw
Favoriete muziek : commerciële muziek
Favoriete film : Oorlogsfilms
Andere hobby's: Fitness en voetbal met vrienden
Lievelingseten : Pita met samoeraisaus
Ochtend- of avondmens : Avondmens
Film of boek : Film
Brunette of blondine : Blondine
Pizza of frieten : Frieten
Citytrip of relaxvakantie : Relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : Sprint
Bergop of bergaf : Bergaf
Koud of warm : Warm
Tijdrit of een lange rit : Lange rit
Ik hoop een selectie van de ploeg in de wacht te slepen voor Bonheiden
Mooiste overwinning ooit: Opwijk
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingstocht willen maken: Jasper Stuyven
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Geen valpartijen en elke koers tot het uiterste kunnen gaan.

Gerelateerde artikels

Junior Bram Van Den Haute wist vandaag na zijn wedstrijd vorige week opnieuw de zege in de wacht te slepen. Hij behaalt dus een 2 op 2 in het prille seizoen. "Ik startte met een verkoudheid in Opwijk dus wist ik niet meteen wat ik kon verwachten van de wedstrijd. Na 3 ronden reden we weg...
Bram Van Den Haute mocht vandaag voor de eerste keer dit seizoen het zegegebaar maken in het Oost-Vlaamse Uitbergen. Hij won de sprint van het peloton. "In de tweede ronde was er een valpartij waardoor het peloton in stukken verdeeld werd. Ik zat er juist achter, maar na een halve ronde...
Bram Van Den Haute bezorgde zijn ploeg Cycling Team Vive le Velo de eerste zege van het seizoen. De junior had samen met zijn metgezel een voorsprong van 44 seconden op een achtervolgend groepje. "We namen van bij de start van de wedstrijd de koers in handen met onze ploeg. De tweede...