Bjorg Lambrecht: "Mijn geboorteknuffel gaat mee naar elke wedstrijd"

Door Joeri De Coninck op 9 Jun 2015 - 21:17
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Dag Bjorg , eerst en vooral proficiat met je mooie overwinning op het BK. Wat doet zo'n overwinning met een mens? Enorm veel alleszins"...Ik had ook totaal niet verwacht dat ik de Belgische tittel zou behalen. Ik had wel gehoopt omdat ik wel in form zat deze periode maar het was alsnog een prachtige verassing. Het was een heel drukke periode na behalen van de trui. Ik kreeg constant felicitaties en berichtjes van mensen. Druk maar heel leuk.

Hoe verliep de wedstrijd en hoe heb je die ervaren? De wedstrijd in het begin op zichzelf was niet zo lastig omdat er tamelijk traag gereden werd waardoor ik vreesde voor een massasprint. Het was ook moeilijk om weg te rijden en op het einde dankzij het weer werd het een stuk lastiger en werd er ook een stuk sneller doorgereden. Toen ik op het einde zag dat we een kloof hadden van een 45-tal seconden wist ik al dat het gebeurt was. Op het einde voelde ik wel dat het peloton nog snel dichterbij kwam en was het wel nog even spannend.

Je behaalde nog een mooie overwinning in de driedaagse van Axel, had je dat verwacht of gehoopt? Op gehoopt wel. Men trainer zei nog dat hij daar wel op een overwinning hoopte want hij is daar altijd wel al dichtbij de overwinning geweest met zijn renners. De eerste dagen voelden men benen niet super aan in de ronde van Axel. In het begin van de eerste etappe waren men benen ook wat minder maar de tweede ronde kwamen ze er gelukkig door en heb ik dan alles op de bolletjestrui gezet. Toen we op het einde dan ook nog weg geraakten zijn we gewoon blijven ronddraaien en we zagen wel waar we uitkwamen. In de spurt heb ik het dan toch kunnen afmaken mede omdat het bergop was. Als de spurt vlak was geweest dan was het vast wel wat moeilijker geweest voor me.

Je rijdt dit seizoen voor het eerst voor het Avia Wcup team. Wat betekend deze ploeg voor jou en hoe is de sfeer er? Die ploeg betekend enorm veel voor me en het een fantastisch leuke ploeg. De sfeer is er altijd goed en der wordt ook veel gelachen. De druk licht er ook niet echt hoog wat anderen vaak beweren maar ik ervaar dat alleszins niet zo. Voor mij is het 1 grote vriendengroep. Je zag ook op de  foto dat Jaron (Whydooghe) zen arm in de lucht stak toen ik won en voor mij was dat een prachtig gebaar toen ik dat nadien zag in de krant. Dat deed me wel iets.

Je won vorig jaar ook al een paar mooie koersen maar wat bekend deze overwinning nu voor je? Enorm veel. De koersen die ik vorig jaar won zijn niets vergeleken met de koers die ik nu gewonnen heb. De ontlading na de meet was dan ook duidelijk wat ik voelde op dat moment.

Hoe ben je ertoe gekomen om met wielrennen te starten? Vanwaar die passie en hoelang koers je al? Ik koers nu zes jaar en de passie zit al lang in de familie. Thuis werd er ook altijd naar de koers gekeken. Mijn nonkel Jef Timmerman is vroeger ook prof geweest ( de nonkel van men mama) die heeft nog de tour de France gereden maar gans onze familie is wel altijd een beetje wielergek geweest.

Ik kan me inbeelden dat je als jonge kerel veel moet laten voor de wielersport, geeft dat nooit problemen en vanwaar haal je die discipline? De discipline heb ik vooral geleerd van men trainer Sam Piers. Ik ben al een paar keer met hem op stage geweest en daar leer je dat wel. Vooral op de voeding letten enz.. Daar zie je dat andere renners het ook doen en dat motiveerde me wel telkens om het ook te blijven doen. Ik eet eigenlijk wel liever een gezonde maaltijd dan iets vettig. En een keer dat je die gewoonte heb aangenomen blijf je dat ook makkelijker volhouden. Het uitgaan mis ik soms wel eens maar dan maak ik dat dan wel goed in de winter. Al overdrijf ik daar niet mee.

Je loopt nog school Bjorg, welke richting doe je en heb je dan nog tijd genoeg om te trainen? Hoe reageerden je klasgenoten op je BK overwinning? Ik volg elektriciteit  aan het VTI te brugge. Op school waren ze enorm enthousiast  en ik kreeg zelfs een luid applaus de eerste dag na men BK overwinning, wat ik eigenlijk wel grappig vond. Het is goed combineerbaar en ze houden er ook wel wat rekening mee dat ik soms eens weg ben met de ploeg of veel train. Het is ook mede dankzij men klasgenoten dat ik het op een relatief makkelijke manier kan halen, ze helpen me af en toe eens als ik eens iets mis in de les. Ik ben ze daar heel dankbaar voor.

 Wat zijn je sterke punten als renner? wat geniet je voorkeur een vlakke of klimwedstrijd? Droog of regen? Voor mij liever droog weer en wat klimwerk. Dat vind ik enorm leuk om te doen en dan komen ook altijd de sterkste renners naar voor. Ik vind de splitsing op een klim altijd heel mooi om te zien. Je kan met 100 aan de klim beginnen en met 20 bovenkomen dat vind ik echt leuk en dat doe ik ook echt graag. Ik train er ook veel op en doe het gelukkig heel graag.

Hoe staat het met jou tijdritcapaciteiten? Mijn tijdritcapaciteiten zijn nu wel wat beter geworden. Ik zit zeker nog niet aan de top maar dat is ook niet echt de bedoeling. De bedoeling is om zo weinig mogelijk tijd te verliezen in een tijdrit en een top 20 rijden. Het is al een heel stuk beter dan vroeger. In de ronde van axel kon ik al een 16e plaats rijden wat ook onverwachts was maar het gaat steeds beter en beter. Ik heb nu ook een tijdritfiets van de ploeg en daar train ik toch elke dag 1 à 2 uur per week op.

Als welk type renner zou je jezelf omschrijven? Meer een aanvallende renner en een klimmer natuurlijk. Een hele wedstrijd  in een peloton is niet echt iets voor mij. Aanvallen vind ik echt leuk om te doen. Aanvallen en afzien zijn echt wel mijn ding.

Ben je bijgelovig en zijn er bepaalde dingen die je doet voor een wedstrijd? Rituelen ....? Ik ben eigenlijk wel redelijk bijgelovig. Ik maak steeds voor een wedstrijd 3 kruistekens en mijn geboorteknuffel gaat overal mee naar de koers die staat altijd in onze mobilhome. Ik ben hem al 2 keer vergeten en heb die 2 wedstrijden telkens pech gehad dus zorg ik er goed voor dat hij telkens mee is nu.

Je hebt elke wedstrijd een heleboel fans , familie en vrienden mee naar de koers. Wat betekenen ze voor jou en heb je daar veel steun aan? Ik heb enorm veel aan hen. Op de lastige stroken hoor ik vaak men naam roepen en dat is telkens een motivatie om nog harde te trappen. Op de moeilijke stukken zijn die aanmoedigingen echt wel extra energie voor mij om dan nog eens alles te geven en dan als eerste boven te komen.

Je seizoen kan nu alvast niet meer stuk maar wat zijn je volgende doelen en naar wat kijk je nog uit? De volgende doelen zijn Harze, Herbaimont, Jemeppe  en mogelijks   Valromey of de Pattom met de Belgische selectie. Daar zijn we nog niet helemaal over uit daar moeten we nog even over nadenken 1 van die 2 zal ik moeten kiezen. Maar als ik  Valromey rij dan is dat wel men grootse doel. Het is een zeer mooie klimkoers en je kunt er eens een klim rijden van 10 kilometer dan vind je niet snel ergens anders. Het niveau ligt er ook heel hoog. Er zijn misschien wel wat minder nationaliteiten maar er zijn heel goede Franse renners aanwezig en de beste Belgen zullen daar zeker ook van de partij zijn dus kijk ik er zeker wel naar uit.

Hoe zie je de toekomst voor jezelf? De toekomst is natuurlijk moeilijk te voorspellen, maar hopelijk als ik gezond blijf hoop ik misschien ooit wel prof te worden als alles meezit natuurlijk. Volgend jaar zou ik graag bij een grote belofteploeg terecht komen om er veel bij te leren en sterker te worden. De eerste 2 jaar zullen een mooie uitdaging zijn om bij de beste te horen of de beste van de ploeg te helpen, maar ik kijk er naar uit.

Als laatste vraag Bjorg, duurt het lang eer een mens bekomen is van zo een prachtige  overwinning ? Heb je je trui afgedaan de eerste 24 u of heb je ermee geslapen? Ik heb er niet mee geslapen maar had hem wel mooi naast men bed gelegd zodat ik hem direct terug zag toe ik wakker werd. Ik besefte de eerste 2 dagen nog niet goed wat me overkomen was. Nu nog is het even wennen als ik mezelf zie rijden in een ruit op training dat geeft toch echt wel een heel goed gevoel. Het zal pas na de eerste koers zijn als ik met de Belgische trui mag rijden dat ik het ten volle zal beseffen. Nu passeren er soms een  groepje wielertoeristen en die hoor je dan roepen tegen elkaar ," kijk de Belgische kampioen is daar" en dat geeft toch wel een speciaal gevoel.

Van harte proficiat met je BK titel Bjorg vanwege het ganse The cyclingsite team.

Geniet van je trui man!

Joeri De Coninck.

Gerelateerde artikels

In de Tour des Fjords stond vandaag de slotrit op het programma tussen Farsund en Egersund. Met ruim 4000 hoogtemeters beloofde het een ware uitputtingsslag te worden. Het werd een rit met heel veel aanvalspogingen, maar uiteindelijk draaide het uit op een sprint. Lotto Soudal-renner Bjorg...
Afgelopen zaterdag werd in Plumelec de wegrit van het Europees Kampioenschap bij de U23 gereden. In een sprint bergop met een kleine groep won de Wit-Rus Riabushenko nipt voor de Belg Bjorg Lambrecht. De eerstejaars belofte van Lotto Soudal U23 was ontgoocheld met zijn prestatie. Enkele dagen later...
Lotto-Soudal-renner Bjorg Lambrecht gaat in Australië zijn profdebuut maken in de Tour Down Under. Dat vertelde de 20-jarige Belg op de ploegpresentatie woensdagavond. Die presentatie vond plaats in het Centrum Ronde van Vlaanderen en was live op Facebook te volgen. “We zien wel hoe ver...
Na een indrukwekkend moment van stilte in nagedachtenis van Bjorg Lambrecht zijn de beloften begonnen aan hun EK in Alkmaar. De volledige Belgische ploeg nam vooraan plaats.
Bjorg Lambrecht won vandaag het Belgisch kampioenschap bij de junioren in Libramont. De nieuwe kampioen geraakte met een groep voorop. In de spurt was hij net iets sneller dan Glen Van Nuffelen, welke tweede werd. Stijn Goolaerts vervolledigde het podium. Foto's: https://www.flickr.com/photos/...
Belgisch kampioen Bjorg Lambrecht toonde in Harzé dat hij zich uitstekend thuis voelt in de bergen. Met een sterke solo behaalde Bjorg zijn derde zege van het seizoen. "Op de tweede klim ben ik weggereden met een Zwitser van Arta Games. Op de derde berg kwamen we aansluiten bij de...