Benjamin Declercq: Mijn specialisatie nog kiezen

Door Kurt Vermeerbergen op 14 Aug 2013 - 19:43
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Benjamin Declercq rijdt als eerstejaars belofte bij EFC-Omega Pharma-Quick-step. Benjamin mocht afgelopen weekend zijn eerste seizoenszege vieren.

1. Je behaalde je allereerste overwinning van het seizoen in Schuiferskapelle  . Verwacht of al lang op zitten wachten op die nummer 1?

Het is al heel lang geleden dat ik nog eens de handen in de lucht mocht steken, van bij de eerstejaarsjuniors. Vorig jaar reed ik als tweedejaarsjunior vooral interclubs en had ik een mislukte winter achter de rug (frictiesyndroom aan de knie). Deze winter had ik dan last van mijn andere knie. De verwachtingen over dit seizoen waren dan uiteraard niet hoog gespannen. Het is dan verrassend dat ik toch al een koers kon winnen dit jaar! Ik ben meestal niet zo rap aan de meet, dus moet ik bijna altijd solo aankomen of met een select groepje na een lastige wedstrijd sprinten.

2. Beschouw je u seizoen nu als geslaagd of had je meer gehoopt al?

Als student TEW heb ik dit jaar in januari en juni volledig de focus moeten leggen op de studies. Dit zorgde er voor dat ik altijd wat later in vorm kwam dan de andere. Vanaf mei begon het echt goed te lopen met een goeie tryptique ardennais, een goed pk en een 9e plaats bij de profs in Gullegem. Nu heb ik in juli ook moeten zoeken achter het goeie vormpeil. Hopelijk heb ik dat nu eindelijk bereikt. Ik ben dus nog niet verzadigd en tevreden van mijn seizoen. Ik zou eerst nog willen in augustus, september en oktober wat mooie resultaten laten optekenen.

3. Welke parcours zijn je favorieten/ wat zijn je sterkste punten in wedstrijd?

Over het algemeen gezien heb ik gewoon graag dat het een lastige koers is. Ik heb in het verleden al op alle soorten parcoursen goed gereden, het is gewoon te zien hoe de conditie is. Ik krijg vaak te horen dat ik een klimmer ben. In de Ardennen heb ik al vaak goed gereden, maar ik weet nog niet wat ik echt waard ben in het hooggebergte. Verder rijd ik soms een goeie tijdrit, heb ik ook soms nog veel kracht op het einde van de koers, waardoor dat ik dan goed kan sprinten. Ook op de korte, steile hellingen kan ik vaak goed uit de weg. Volgende jaren zal ik wel moeten een keuze maken op welk terrein ik me zal gaan specialiseren. Eerst zou ik graag eens alles proberen en kijken wat me het beste ligt.

4. Hoe waren de andere wedstrijden van het seizoen al voor je?

De stap naar de beloften heb ik redelijk goed verteerd, ik heb geen last gehad om mijn koersen uit te rijden. Dan heeft het enkele maanden geduurd (vooral door een acute bronchitis door het slechte weer) voor ik een nieuwe stap kon zetten om echt mee te spelen voor de eerste plaatsen. Als ik dan echt in vorm kwam ( met o.a. een 4e plaats op het PK ) werd ik dan opnieuw ziek. 2 weken later mocht ik dan stoppen om te beginnen met leren. Begin juli trok ik met 3 profs op stage (waaronder mijn broer tim) en daar heb ik me misschien een beetje geforceerd. Juli was dan ook niet zo goed met veel rugpijn en materiaalpech (lekke banden en derailleur afkraken).

5. Naar welke wedstrijden kijk je verder uit?

Het is mijn eerste jaar als belofte, dus weet ik nog niet welke koersen me goed liggen. Ik wil vooral mijn huidig vormpeil nog wat doen stijgen en dus niet echt koersen uitkiezen, maar constant presteren. Normaal gezien rijd ik wel midden september nog een ronde in Frankrijk, waar ik graag goed zou willen zijn. Als ik geselecteerd zou zijn, zou ik ook zeker een doel maken van Parijs-Tours voor beloften. Deze wedstrijd valt pas op 13 oktober, normaal gezien ben ik altijd fris op het einde van het seizoen. Misschien is het dan mogelijk om goed te zijn in die koers met grote uitstraling.

6. Blijf je bij EFC- Omega Pharma -Quick-step of andere aanbiedingen?

Ik ben dit jaar heel tevreden met mijn ploeg EFC-OPQS. De sfeer in de ploeg is schitterend, de begeleiding is ook top en ook op het materiaal valt er niets te bezien. Een extra troef is de investeringen die de ploeg doet om de renners te laten doorstromen. Zo zitten we in de piramide van OPQS met Avia, EFC, Etixx en uiteindelijk de profs van OmegaPharma-Quickstep. Maar de ploegleiders hebben ook goeie contacten met andere profploegen. Ik zou bij geen enkele club liever zitten, de service course is trouwens ook niet ver.

Site van Benjamin: www.benjamindeclercq.be

Gerelateerde artikels

Inmiddels hebben al 11 renners hun contract getekend bij EFC voor 2015. De renners zijn Piet Allegaert , Aimé de Gendt, Christophe Noppe, Maxime Farazijn, Benjamin Declercq, Jordi Warlop, Maxime De Poorter,  Dennis Delmotte , Gilles Loncin en Matthias Vandewalle.
Na een valpartij op training en een bijkomend bezoek aan de osteopaat sta ik aan de start in de beloftenkoers in Schuiferskapelle. 45 min voor de start merk ik dat mijn valies nog thuis staat. De eerste koers wordt dus om op tijd aan de start te staan. Ik kan, na een razendsnelle tocht (hopelijk...
Het EFC-Etixx team heeft weer een nieuwe zege binnen. Renner Benjamin Declercq won gisteren in Westouter de wedstrijd. "Er stonden zo'n 75 renners aan de start in Westouter met iedere ronde de Sulferberg. Er waren van in het begin veel ontsnappingspogingen, maar halfweg koers was alles te...
"In het eerste uur werd er zoals in de vorige ritten weer serieus gevlamd: 46 gemiddeld en 640 hoogtemeters. Enkele ploegen (Armée de Terre en onze ploeg EFC Omega-Pharma Quickstep…) wilden de leider Julien Guay bedreigen. Hij stond na het misrijden van het peloton de dag voordien meer dan een...
1. Wat waren voor u de mooiste momenten van het seizoen? Voor mij waren dat zeker het Belgisch kampioenschap met de titel voor Jens Wallays en een 4e plaats voor mezelf. Een 9e plaats in Gullegem met profs zoals Tom Boonen. De winst in een kermiskoers te Schuiferskapelle en een mooie Tryptique...
"In Sinaai staan er 77 renners aan de start voor 112 km in natte weersomstandigheden. Het “regent” aanvallen, maar niemand krijgt veel ruimte. Halverwege koers komt er dan toch af en toe wat afscheiding door o.a. een bedrijvige Antoine Leleu. Hij rijdt met 3 man weg en ze krijgen ongeveer 30...