Ben Squire: "Als eerste over de streep komen geeft altijd een heerlijk gevoel"

Door Kurt Vermeerbergen op 17 Jun 2015 - 19:33
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Ben Squire heeft zijn hart helemaal verloren aan het wielrennen. De 14-jarige aspirant van Onder Ons Parike won enkele weken geleden het provinciaal kampioenschap.

1. Wanneer ben je gestart met wielrennen ? Hoe bij de sport terecht gekomen? Ik ben gestart bij de 12-jarige aspiranten. Ik heb altijd maar 1 hobby gehad en dat was fietsen. Toen ik op 9 à 10 jarige leeftijd vroeg om te koersen, hebben mijn ouders dit afgeraden. Ze hebben me toen allerlei andere sporten laten beoefenen zoals volleybal, lopen, zwemmen,… maar toen ik mijn brevet van 1.000m had, zei ik dat ik ermee stopte en dat ik enkel nog wou koersen. Mijn ouders hebben zich daar dan maar bij neergelegd. Bij ons in de familie heeft nooit iemand gekoerst en ik heb dus nog veel moeten leren.

2. Hoe kijk je terug op het provinciaal kampioenschap? Was de zege verwacht? Ik ben superblij met mijn overwinning. Het parcours was tamelijk zwaar en dat ligt me wel. Een maand voor het pk heb ik een breuk opgelopen in mijn voorarm en heb 3 weken in het gips gelegen. Toen ben ik naar een paar wedstrijden gaan kijken en ik was tamelijk onzeker geworden van mezelf. Maar ik heb op het PK alles gegeven en toen in de laatste ronde een renner trachtte te ontsnappen, ben ik ernaar toe gereden en er onmiddellijk over gegaan. Enkele renners waren in eerste fase nog mee, maar ineens zag ik dat niemand nog in mijn wiel zat en ben ik ten volle gegaan.  Ik had op deze zege gehoopt, maar ik was toch niet zeker.

3. Wat verwacht je van het Vlaams en het Belgisch kampioenschap? Wat zijn je doelen? Ligt het parcours je? Ik voel me heel goed en hoop dus op een mooie uitslag. Een podiumplaats zou schitterend zijn. Het parcours van het Belgisch ligt mij beter dan het Vlaams want het Vlaams is een volledig vlak parcours. Maar het is toch altijd afwachten, want vorig jaar was het PK ook vlak en heb ik in de sprint ook gewonnen.

4. Zijn er bepaalde wedstrijden waar je naar uitkijkt dit seizoen nog? Ik had enorm uitgekeken naar de wedstrijd in Horebeke omdat ik deze al 2x op rij heb gewonnen. Dit jaar heb ik moeten passen met het gips. Maar ik vind de wedstrijden in Nukerke en Maarkedal ook altijd heel leuke. En nu is er nog een ‘zware’ in Michelbeke waar ik ook naar uitkijk. Vlakke wedstrijden rijd ik minder graag.

5. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Tijdrijden doe ik heel graag. Bij de 12-jarige aspiranten won ik de tijdrit PK en werd 2e bij het tijdrijden VK en BK telkens na Milan Fretin. Bij de 13-jarigen idem dito. Dit jaar werd ik pas derde op de tijdrit PK omdat ik te snel was gestart. Ik had deze langere afstand foutief ingeschat. Bij het BK tijdrijden werd ik eveneens derde en 1ste Oostvlaming.

6. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Ik verkies het zwaardere werk en ook kasseistroken vrees ik niet. In de winter verkies ik cyclocross, hoewel ik al een paar mooie resultaten behaald heb op de piste.

7. Spurt of solo? Waarom? Ik vind het mooiste om solo te gaan en ook aan te komen. Dit deed ik het eerste jaar in Horebeke waar ik de halve wedstrijd alleen heb gereden. Op het PK ben ik de laatste ronde voluit gegaan en ook solo aangekomen. Maar of het nu solo of in een sprint is, als eerste over de streep komen geeft altijd een heerlijk gevoel. Er zijn betere sprinters bij mijn leeftijdsgenoten, maar toch kan ik ook in een sprint mijn mannetje staan. Zo won ik bv. de sprint op de vlakke omloop van het PK vorig jaar. Dit jaar won ik ook de sprint in de wedstrijd in Hamme. Maar ik hou ervan om koers te maken en daardoor kom ik bij de sprint op het einde soms een tikkeltje scherpte te kort.

8. Ben je bijgelovig? Wat zijn de kenmerken? Ik draag tijdens de wedstrijd steeds mijn kettinkje met de symbolen “geloof, hoop en liefde”. Zonder vertrek ik niet.

9. Wanneer ga je tevreden zijn van het seizoen? Ik ben al heel tevreden met mijn overwinning van het PK en het brons op BK tijdrijden. Een mooie podiumplaats, of zelfs het hoogste schavotje mag er natuurlijk nog steeds bij komen.

10. Naar welke renner kijk je op? Waarom? Ik kijk enorm op naar Fabian Cancellara. Hij is een renner die graag koers maakt en daar hou ik van.

 

Tags: 

Gerelateerde artikels

De omnium bij de junioren werd gewonnen door Ben Squire.  Er moesten maar 2 onderdelen gereden worden omdat er nadien nog een sprintmeeting was. "Er waren maar 2 nummers, de scratch en puntenkoers, omdat er ook nog aparte sprintmeeting was. In de scratch rijden we met 4 man weg en nemen...
Ben Squire zal de overstap naar de beloften zetten bij het Home Solution-Soenens Cycling Team volgend seizoen. "Ik ben zeer blij met de kans die ze mij geven. Het was al van in het begin van het jaar een doel om bij hun te mogen rijden. Volgend jaar rijdt de ploeg een zeer mooi programma voor...
Zondag is er de eerst wedstrijd van de topcompetitie voor nieuwelingen in Vezin. Voor de provincie Oost-Vlaanderen is Ben Squire één van de geselecteerde renners. We vuurden volgende vragen op de renners af: Wat verwacht je van de eerste wedstrijd van de topcompetitie? Gaat het klassement/trui een...
Tweedejaarsbelofte Ben Squire start zaterdag aan zijn seizoen in de GP Vermarc samen met zijn ploeg Home Solution-Soenens Cycling Team. Ben zag door de huidige toestand zijn voorbereidingen op de piste voor het wegseizoen volledig in het water vallen. 1.  Hoe zag je voorbereiding eruit op het...
Het was al geleden van bij de aspiranten 14 jaar dat Ben Squire nog een zegegebaar kon maken maar vandaag kwam daar verandering in. De laatstejaars belofte won de pelotonspurt in Koolskamp. Ben Squire: "Woensdag had ik gekoerst in Ruddervoorde maar na 2u koers kende ik 2x materiaalpech en...
Met 60 elite2/U23 werd er op Pinksteren gestreden voor de bloemen in Sinaai. Op iets minder dan 1km van de eindstreep plaatste Ben Squire zijn aanval en met succes. "Het was een pittig rondje met telkens 2x een kasseistrook met links en rechts wel een padje waardoor het steeds op het lint...