Bas Ottevanger: "Mezelf nog verbeteren in de toekomst"

Door Kurt Vermeerbergen op 24 Aug 2014 - 09:33
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

De Nederlander Bas Ottevanger kan zowel op de weg als op de piste zijn mannetje staan. Bas won enkele weken geleden solo de wedstrijd in Deinze.

1. Je behaalde inmiddels je tweede overwinning van het seizoen als tweedejaars nieuweling. Lang op zitten wachten op deze zege? Ja, heel lang. Telkens was ik weer dichtbij, maar om het af te maken lukte maar  niet. Ook deed en doe ik soms (te) veel werk in een koers en dat is meestal de reden dat ik net te kort kom voor de overwinning. Dit is gewoon zonde. Aan de andere kant maakt het mij wel sterker en maak ik de koers hard, wat ook belangrijk en mooi is.

2. Hoe ben je in het wielrennen terecht gekomen? Ik vond de sport die ik voorheen gedaan had niet meer leuk genoeg en wilde ik dus iets anders. Mijn vader heeft altijd al in en rondom het wielrennen gezeten, dus was de keuze snel gemaakt. Samen met mijn jongere broer Daan, ben ik begonnen bij de jeugd. De eerste 2 jaren waren vooral proberen aan te klampen en in de grote groep eindigen, daarna begon ik al mee te doen voor top10 klasseringen en de laatste 3 jaar doe ik mee voor de podiumplaatsen.

3. Ben je tevreden over je seizoen tot nu toe? Mijn seizoen als 1ste jaars nieuweling was geweldig. Dus verwachtte ik automatisch heel veel van dit seizoen, te veel misschien. Daarom was ik lange tijd toch niet tevreden over mijn seizoen, maar ik begon alles terug te kijken en zag dat ik eigenlijk een prima seizoen heb gereden tot nu toe. In het voorjaar heb ik elke klassieker, waar ik geen pech had, top5 gereden en achteraf zelfs één gewonnen… Hoewel de aankomstrechters anders beslisten in mijn nadeel, ik en ook veel andere mensen zijn er zeker van. Maar vooral over mijn 4e plaats in Polleur-Stoumont-Polleur ben ik tevreden, de hele koers aanvallend en van voor gereden en alsnog als 4e gefinisht. Alleen het aantal overwinningen zijn een minpunt op mijn seizoen tot nu toe. Vorig jaar als eerste jaars nieuweling had ik er al drie en momenteel slechts 2.  Eigenlijk mag ik verder niet klagen. Ook heb ik het afgelopen pisteseizoen bijna alle wedstrijden gewonnen in Nederland, waaronder 3 Nationale titels (omnium, individuele achtervolging en ploegenachtervolging).

4. Wat zijn je favoriete parcours en welke is je specialiteit in het wielrennen? Het parcours moet zo selectief mogelijk zijn, zoals het parcours van Polleur-Stoumont-Polleur, dat vind ik geweldig. Daarom rijd ik graag in de Ardennen, en in Zuid-Limburg. Daarnaast kan ik een goede tijdrit rijden, en vind ik het fijn om in de aanval te zitten. Ook kan ik redelijk goed aankomen in de eindsprint. Kortom ik ben behoorlijk allround, en ik zie volop mogelijkheden om mij in de toekomst nog te verbeteren.

5. Naar welke wedstrijden kijk je verder nog uit? Doelen in deze wedstrijden? Met mijn vereniging Willebrord Wil Vooruit ga ik in september naar Luxemburg voor de meerdaagse “criterium Europeen des jeunes”.  Ik heb ontzettend veel zin in deze wedstrijd, en we gaan zien of ik een rol van betekenis kan spelen. In mei van dit jaar heb ik al de TMP Jügendtour in Duitsland gereden, en werd hier 2e in een etappe en 7e in het eindklassement. Verder zijn er eigenlijk nog maar weinig grote wedstrijden. In Zuid-Limburg nog een aantal klimkoersen, en nog een paar criteriums de komende weken. De piste komt ook al weer snel.

6. Wanneer ga je spreken van een geslaagd seizoen of is het nu al geslaagd voor je? Ik heb tot op heden best wel een goed en regelmatig seizoen gereden. Helaas heb ik op het NK tijdrijden in de slotkilometers een mooie klassering verspeeld, en werd slechts 6e. Dat was toch wel een teleurstelling, en achteraf een wat mindere weken in het seizoen. Een ingelaste korte rustperiode heeft mij goed gedaan. Verder zou ik er graag nog één of twee overwinningen bij hebben, dan kan ik voorzichtig spreken over een echt geslaagd seizoen.

7. Ga je opnieuw de winter doorbrengen op de piste? Wat verwacht je ervan na een vorig geslaagd pisteseizoen? De gehele winter bevind ik mij weer op de piste, wat ik heerlijk vind. Het wordt allemaal weer iets anders, omdat ik  vanaf het aankomend pisteseizoen bij de junioren rijdt.  Maar het zal geen probleem moeten zijn om goed mee te rijden en mijzelf te tonen in bepaalde wedstrijden. Ik heb als nieuweling in januari al een internationale piste meeting gereden met de Nederlandse selectie bij de junioren. Dat was een mooie ervaring, waar ik alvast heb kunnen proeven van het internationale niveau bij de junioren.

Gerelateerde artikels

In het Nederlandse Genemuiden heeft Gerben Thijssen zijn eerste wedstrijd van het seizoen gewonnen in een millimeterspurt met Bas Ottevanger. Het was zo close dat eerst Bas Ottevanger werd uitgeroepen tot winnaar. Bij aanvang van het podium werd Gerben op één gezet en Bas op 2. Daan Zebel werd 3e...
Bas Ottevanger behaalde gisteren in  Denderwindeke zijn eerste wegzege van het seizoen na verschillen podiumplaatsen dit seizoen. "Stonden zo'n 72 renners aan de start en tot mijn verrassing veel nationaliteiten. Vanuit de eerste ronde in de aanval, maar nooit succesvol. Na 40km...
"De wedstrijd in Deinze begon zeer zonnig, maar na een aantal rondes begon het ook hier vol te regenen, wat de finishstraat met kasseien zeer glad maakte. Al vanaf het begin van de koers plaatste ik enkele aanvallen, maar ik kon er niet in slagen weg te blijven. Toen reed er een renner weg en bleef...
Voor de 65e maal werd in het Nederlandse Zundert, de ronde van Zundert georganiseerd. Vanaf 16 uur stonden er wedstrijden voor nieuwelingen, juniores en beloften/elite op het programma. Bij de nieuwelingen werd de sprint gewonnen door Bas Ottevangers. Het is voor Bas zijn 2e overwinning van het...
Op een licht gewijzigd parcours verzamelden 75 junioren in Duffel  voor 9 ronden van 9,9 kilometer. De wedstrijd was er één van de vele aanvallen maar deze waren telkens voor amper één ronde. Zo waren er o.a. pogingen van Stijn Goolaerts, Yarne Driesen, Damien Kooreman,Kenneth Geerts, .........