Balázs Vas enige Hongaar op EK veldrijden in Rosmalen

Door Glenn Hofkens op 31 Oct 2018 - 17:45
Printvriendelijke versie

Balázs Vas is een Hongaarse veldrijder/wegrenner die sinds dit jaar uitkomt voor YCT Demer & Dijle. Het is Global Cycle Concept die het Hongaars talent naar België heeft geloodsd om zich hier verder te ontwikkelen. Op de weg reed Balázs als junior dit seizoen nog enkele podiumplaatsen voor zijn nieuwe Belgische ploeg. Vanaf het begin van dit veldritseizoen is hij belofte renner.

Global Cycle Concept, bekend van het management van ondermeer Michael Boros licht toe: “Balázs wekte onze interesse door zijn reeds mooie palmares zowel op de weg als in het veld waar hij reeds drie maal nationaal kampioen werd. Daar wij het vooral opnemen voor de kansen van buitenlandse talenten wilden wij ook hem een kans geven. Ondanks wat pech in het begin van dit nieuwe veldritseizoen blijven wij rotsvast geloven in zijn kunnen, dat maakte hij al duidelijk tijdens de wegcampagne. Balázs is, buiten een harde werker in zijn vak, ook een persoon met een aangenaam karakter. We hopen nu met het Europees kampioenschap van zondag een mooie vooruitgang te boeken.”

Op het Europees kampioenschap rust er dan ook redelijk wat druk op de 18-jarige Hongaar, hij staat als enige voor zijn natie aan de start van deze kampioenschappen. Laten we even kennis maken.

Balázs, je koos ervoor om naar België te komen, hoe ben je hier terecht gekomen?

Balázs: “ Als je je wil ontwikkelen in het veldrijden lijkt me dit de beste methode om je te vestigen in België waar het veldrijden het hoogst staat aangeschreven. Uiteraard was het niet evident om deze stap te zetten maar dankzij de hulp van mijn familie en de kans die Kurt Augustynen me geeft verliep de overstap vlot. Via een gezamenlijke Hongaarse vriend en ex-veldrijder, Janos Panyi, kwamen we bij Kurt terecht die alles in het werk stelde om een ploeg te vinden en huisvesting regelde.”

Je maakt deel uit van YCT Demer & Dijle, hoe is het gevoel voor jou in deze ploeg?

Balázs:” Ik ben de ploeg Young Cycling Talent heel dankbaar voor hun openheid en de kansen die ze me geven. Uiteraard is veldrijden een solide sport en kom ik minder rechtstreeks in contact met het team. Tijdens het wegseizoen reden we wel vaak samen wedstrijden en vanaf het begin werd ik aanvaardt en geholpen waar nodig, een warm gevoel dus. Ik had me geen betere start en ploeg kunnen bedenken bij mijn aankomst in België.”

Zondag staat het Europees kampioenschap veldrijden op het menu, je bent als enige van Hongarije afgevaardigd, brengt dit extra druk mee?

Balázs: “ Het geeft mij inderdaad heel wat extra druk omdat je tocch je thuis land Hongarije op de kaart wil zetten.  Ik zal dan ook mijn uiterste best doen om de Hongaarse federatie trots te maken.”

Wat is je doel op dit Europees kampioenschap?

Balázs: “Een specifiek doel heb ik niet voor ogen, het zal als eerstejaar belofte een moeilijke en zware wedstrijd worden. Uiteraard zal ik alles geven om me in de kijker te rijden en een zo goed mogelijk resultaat neer te poten.”

Wil je nog iets kwijt?

Balázs: “ Graag wil ik echt iedereen oprecht bedanken voor deze mooie kansen. Mijn familie die me dit laten beleven, Kurt Augustynen die puik werkt levert als manager, verzorger en masseur, Daniël voor het openstellen van zijn woning, YCT D&D de ploeg die me hier omringd met raad en daad, Glenn Van der Meeren mijn Belgische mecanicien die me belangeloos bijstaat in het veld en de Hongaarse federatie voor hun geloof en vertrouwen in mij.  Iedereen echt bedankt voor alles !!! “

Foto: Global Cycle Photography