Alex Toelen: "Wie niet wil meedoen om te winnen stapt beter af "

Door Kurt Vermeerbergen op 13 Jun 2015 - 09:18
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Alex Toelen is als eerstejaars belofte zeer opvallende aanwezig in de diverse wedstrijden afgelopen maanden. In Nieuwrode wist de renner van Hand in Hand Baal de bloementuil te veroveren.

1. Wanneer ben je gestart met wielrennen ? Hoe bij de sport terecht gekomen? Ik ben ongeveer 5 jaar geleden begonnen met fietsen via mijn papa die bij de toeristen begon mee te fietsen. Ik dacht toen, kom papa jij fietsen ik ook hé. Hiervoor heb ik altijd voetbal gespeeld en bij de scouts gezeten waar ik me al goed kon uitleven, maar wat ik bij het fietsen ervaar is speciaal. De vrijheid, het doortrekken op de bergen, overal naar toe fietsen waar je op kan komen… het is in ieder geval de tofste sport die er is.

2. Hoe kijk je terug op je juniorenperiode? Die is zeer goed verlopen. Altijd goed vooraan, vaak in de vluchten mee, de finale meemaken en vier overwinningen samen bij 1ste en 2e jaars junior. Ik heb toen vooral geleerd dat ik niet het stilzitten in me heb, altijd van het begin het vuur stoken in het peloton en zeer vaak voor een paar ronden er alleen vandoor gaan.

3. Je hebt voor dit seizoen al 1 zege op je palmares staan. Verwacht of kwam deze zege totaal onverwacht? Ik had wel het gevoel dat het niet lang meer ging duren na de 2 2e plaatsen tijdens de 3e etappe van de Arden Challange en in Meldert. Toch had ik het zeker niet verwacht als je het deelnemersveld bekijkt weet je wel dat het niet de minste mannen waren aan de start.

4. Had je verwacht dat de overstap van junior naar belofte zo vlot zou verlopen? Neen, in tegendeel, ik had nogal schrik omdat veel mannen hadden gezegd dat het heel anders koersen is en vooral de afstand die een rol speelde. Maar ik heb in de winter redelijk hard getraind en dat werpt nu zijn vruchten af dankzij de trainingen van Ingrid Mekers, mijn trainster die me al 5 jaar begeleid.

5. Naar welke wedstrijden wil je dit seizoen verder pieken? Ik zou vooral heel constant willen rijden dit seizoen zodat ik mij toch vaak in de kijker kan rijden en wie weet een mooi contract vast te krijgen bij een grote ploeg. Maar zou mer zeker willen laten zien op het Belgisch kampioenschap en de ronde van Vlaams-Brabant.

6. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Die is een klein beetje vermindert, maar daar lig ik niet zo van wakker want daar heb ik nooit echt hard voor getraind. Ik heb het altijd al wat in mij gehad dat hard kunnen rijden.

7. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Een klein krachtpatsertje. Ik kan zeer hard rijden zowel bergop als op het vlakke. Spurten is dan weer 1 van de zwakste punten, maar daar ben ik op deze moment nogal hard op aan het trainen.

8. Spurt of solo? Waarom? Ik heb altijd al een voorkeur gehad voor de solo. Het gevoel om iedereen uit het wiel te kunnen rijden is zo speciaal ‘love it’. Voor de spurt zeg ik ook niet altijd nee, als ik me goed kan plaatsen en het juiste wiel pakken kan ik wel mee doen voor de ereplaatsen.

9. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind? Waarom? Ik zeg geen nee tegen beide, als je redelijk in orde bent met de conditie kan je ze allebei aan. Als ik echt moet kiezen ga ik voor de klimwedstrijd. Het afzien in de bergop is wat minder maar in de afdaling zal je mij zeer vaak als eerste beneden zien komen, een beetje de waaghals van het peloton van tijd.

10. Ben je bijgelovig? Wat zijn de kenmerken? Ik geloof vooral in het geluk hebben door de mensen rondom je. Iedereen die je aanmoedigt familie, vrienden, ouders en de vriendin die me altijd steunt en aanmoedigt. Ik heb op beide fietsen een geluksbrenger die ik gekregen heb van deze mensen en ik geloof wel dat deze helpen tijdens moeilijke situaties.

11. Wanneer ga je tevreden zijn van het seizoen? Ik ben nu al redelijk tevreden, maar zou toch nog steeds elke wedstrijd willen mee doen om te winnen, hiervoor doen we het toch denk ik dan. Wie niet wil meedoen om te winnen stapt beter af vind ik. Nog een paar podiumplaatsen erbij is altijd welkom.

12. Hoe combineer je het wielrennen met school? Moeilijk? Ik probeer zeer vaak al het werk in school al af te werken zodat ik thuis niet te veel moet doen om te kunnen trainen. Examens heb ik ook geen last vaan omdat ik het laatste jaar tweewielers en lichte verbrandingsmotoren zit waar ik een eindproject moet maken en dat pakt toch het hele schooljaar in om bezig te zijn. Dus eigenlijk valt het heel goed mee om te combineren met het wielrenners leven.
 

Gerelateerde artikels

Met 69 junioren stonden ze klaar om 88 km af te werken in Alken, traditioneel de laatste wedstrijd van het Limburgse wegseizoen. Het tempo lag in de beginfase vrij hoog waardoor aanvallen steeds snel teniet gedaan werden. Halfweg wedstrijd kregen de renners een korte maar stevige regenbui te...
Eerstejaars belofte Alex Toelen heeft zijn eerste zege van het seizoen op zijn palmares staan. Op het zware parcours in Nieuwrode kon hij solo over de finish komen op 17 seconden van ploeggenoot Stijn De Pauw. "Van de eerste km in de aanval van 8 man samen met ploegmaat Jens. Na 90 km...
Voor de 7de Grote Geteprijs  in Geetbets verschenen 58 junioren aan de start. Alex Toelen behaalde er solo een mooie thuiszege. "Al van het begin van de koers goed vooraan gereden en een paar keer mee gegaan in ontsnappingen en mee gespurt voor premies. In de 4e laatste ronde zag ik dat er...
"We zijn van de 2de ronde met 2 weggereden ik en Vincent Blancke en dan kwam er nog 9 man bij. Het draaide niet meteen goed rond maar reden wel zeer hard met een gem. van 44 het eerste uur. Er zijn niet heel veel pogingen geweest om nog proberen vooruit te rijden. Tot de laatste ronde waar ik nog 3...
Na 5 jaar Sport en Steun heeft Alex Toelen gekozen voor Hand in Hand Baal en hoopt daar de komende 2 jaar veel bij te leren bij de beloften. Alex zal de volgende jaren nog verder kunnen genieten van de begeleiding van Ingrid Mertens zoals voorheen. Aan haar heeft hij zijn succes van de afgelopen...