35 Belgische renners met beperking nemen deel aan UCI wereldbekerwedstrijd Oostende

Door Kurt Vermeerbergen op 4 May 2022 - 10:11
Printvriendelijke versie

Van 5 tot en met 8 mei 2022 vindt de UCI World Cup Para-cycling Ostend Belgium plaats in Oostende. In totaal staan liefst 35 Belgische renners met een beperking (inclusief drie piloten) aan de start. Daarvan zijn er 16 renners die deelnemen met het nationaal team, Paralympic Team Belgium, de andere renners konden zich plaatsen via de selectietijdrit in Zolder op 10 april. Wereldkampioen Tim Celen is erbij en start voor het eerst in zijn regenboogtrui: “Ik kijk uit naar mijn eerste wedstrijd sinds Tokyo 2020, en dat meteen als wereldkampioen in mijn eigen land.”

Tim Celen werd in 2021 wereldkampioen op de weg op zijn driewieler (klasse MT2). De renner met hemiplegie pakte die titel in Portugal na een beklijvende sprint. Op de Paralympische Spelen in Tokyo veroverde hij daarna zilver in de wegrit en brons in de tijdrit. Maar de basis voor dat topseizoen legde Tim tijdens de World Cup Para-cycling in Oostende: “Ik won vorig jaar de wegrit en werd tweede in de tijdrit. Ook dit jaar start ik met ambitie, ik laat het wat op mij afkomen”, zegt Tim, die met plezier terugkijkt op de vorige editie.

De 24-jarige renner uit Ham had ook dit jaar een goede winter. “Ik kon me specifieker op bepaalde trainingen toeleggen door de mogelijkheden die Sport Vlaanderen me geeft, en kan ook mijn rusttijden beter respecteren. De conditie zit in elk geval goed en ik had geen last van kwaaltjes.”

Naast Tim Celen staan er nog heel wat andere toppers aan de start. Ze zijn met 17 in totaal, de topsporters die starten onder de vlag van Paralympic Team Belgium. Maar ook heel wat andere competitierenners konden zich kwalificeren voor de openstaande slots. Dat deden ze tijdens een selectietijdrit in Zolder in april. Celen juicht het initiatief toe: “We moeten deze mooie sport maximaal promoten in België, dus het is fijn dat ook renners zonder topsportstatuut de mogelijkheid grijpen om zich te meten met anderen in een grote internationale wedstrijd. Iedereen vaart daar wel bij.”

Foto: Parantee-Psylos/Stefan Nies

Gerelateerde artikels

Tim Celen uit Ham won op de UCI wereldbekerwedstrijd G-wielrennen in Oostende goud in de wegrit (klasse MT2). In de sprint was de driewieler sneller dan de Amerikaan Conners en de Colombiaan Betancourt Quiroga. Tim pakte op donderdag al goud in de tijdrit. Twee op twee dus voor de wielrenner uit...
Op de UCI World Cup Para-cycling Ostend Belgium heeft wereldkampioen Tim Celen uit Ham brons behaald in de tijdrit (klasse MT2). Na de eerste van twee ronden lag Tim in vierde positie, maar hij kon nog een plaatsje goed maken. Hij werkte de tijdrit af in 34:11.122. De overwinning ging naar de...