Stig Broeckx: "Ik zou heel graag goed zijn in de Enecotour"

Door Kurt Vermeerbergen op 22 Jun 2015 - 19:19
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Stig Broeckx kleurde onder andere de Giro dit voorjaar tot het noodlot toesloeg en de sympathieke Lotto Soudal renner ten val kwam. Stig vertelt aan Cyclingsite over het eerste deel van zijn seizoen en wat zijn verwachtingen zijn voor de rest van het seizoen.

1.Hoe kijk je terug op je voorjaar in het algemeen? Persoonlijk bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Ik knapte veel werk op in dienst van de ploeg, maar het mocht toch nog dat ietsje meer zijn. Na een winter hard werken, voelde ik dat ik opnieuw een stap voorwaarts had gezet. Deze progressie kon ik onvoldoende laten zien in de voorjaarskoersen.Vorig jaar reed ik een iets ander programma en kreeg ik een andere rol toegediend. Dit jaar was dus alles een beetje nieuw, waardoor ik soms op cruciale momenten ervaring miste. Erna kwam dan mijn eerste grote ronde, welke wel super goed was meegevallen. Ik groeide elke dag en kon veel werk verzetten voor de kopmannen.

2.Hoe kijk je terug op Vlaanderens mooiste, De ronde van Vlaanderen? Tevreden ? Zat er meer in? We hadden die dag van te voren een plan en probeerde dit zo goed mogelijk uit te voeren. Mijn rol was de vroege vlucht controleren, waar Lars Bak later in zat, de kopmannen bijstaan tot de finale en indien er nog iets in de tank zat een vlucht voor de finale opzetten. Wat allemaal perfect lukte. Ik had net als vorig jaar opnieuw een sterke dag. Jammer dat team Sky de wedstrijd strak controleerde, waardoor die vlucht weinig vrijheid genoot. Anders kan je zo alsnog de finale insluipen, ondanks het geleverde werk.

3.In de Giro behaalde je een knappe 6e plaats. Hoe beleefde je die etappe? Met het wegvallen van onze sprinter Greipel moesten we onze tactiek veranderen. Plan was om met mezelf, Bak en Hansen in de finale aan te vallen. Door de lastige finale maakte een late aanval kans op slagen. Hansen ging al vroeg in het offensief, dus was het aan mezelf en Bak om af te stoppen en later opnieuw te proberen. Ik bleef de laatste 10km attent vooraan om het geschikte moment te kiezen. Dat moment kwam er uiteindelijk niet, waardoor ik alles op de sprint zetten met een 6de plaats als gevolg. Het was de eerste keer dat ik mijn eigen kans mocht gaan en dan is het fijn om meteen een mooie ereplaats te behalen.

4.Hoe kijk je terug op 2 weken Giro? Ik keek enorm hard uit naar mijn eerste grote ronde en wist moeilijk wat te verwachten. Dit viel uiteindelijk heel goed mee. Zoals ik eerder zei werd ik elke dag beter en beter. Kon veel werk verrichten voor onze sprinter en klimmers en kwam bergop nooit in de problemen. Jammer van die val in de 18de etappe, want met nog 3 ritten voor de boeg had ik bijna de Giro beëindigd.

5.De Giro bracht u ook tegenslag. Tijdens de 18e etappe kwam je ten val. In het ziekenhuis van Herentals werd geopereerd  aan een sleutelbeenbreuk. Wat gebeurde er juist tijdens die 18e etappe? Van te voren wisten we dat de vluchters een grote kans maakte om voor te blijven. Ik sprong dan ook net als mijn ploegmaten vol mee voor de vroege vlucht. Op een haar na miste ik deze, dus was het vooral wachten tot de laatste klim van de dag. Zoals elke ploeg brachten wij onze klimmers in stelling voor de slotklim. Hierdoor ging het enorm hard in de vallei en was het heel nerveus. Er gebeurde een massale valpartij en dacht op tijd te kunnen stoppen, maar werd achteraan aangereden. Hierdoor dook ik vol in de gevallen renners. Wat er later gebeurde is heel vaag. Ik hield er uiteindelijk een gebroken sleutelbeen, schaaf- en snijwonden en een stevige hersenschudding aan over.

6.Hoe verloopt het herstel? Kan je al terug trainen? 4dagen na de operatie aan het sleutelbeen zat ik een eerste keer op de rollen. Dat was iets te voorbarig. De last van het sleutelbeen viel enorm goed mee, maar mijn hersenschudding niet zo echt. Vandaar dat ik een langere rustperiode inlaste om alles goed te laten herstellen. Inmiddels heb ik de trainingen terug opgepikt en voorlopig vlot het goed.

7.Normaal start je op het BK tijdrijden. Hoe groot is de kans dat je start in Mol? Wat verwacht je? Ik ben nu nog maar pas terug aan het trainen en kijk van dag tot dag. Ik hoop eenmaal ik intensiever werk, dat de conditie snel volgt. In het begin had ik enorm last om mijn tijdritpositie aan te houden door mijn sleutelbeen. Dat lukt gelukkig steeds beter. Mocht ik starten zijn de verwachtingen open, vermits ik geen zicht heb op mijn vorm. (Vandaag liet Stig ons weten dat hij niet start vrijdag op het BK tijdrijden)

8.Nadien staat ook het BK op de weg op het programma. Ligt het parcours jouw? Verwachtingen? De kans dat ik het BK op de weg rijd is een stuk groter. De houding op de gewone fiets lukt goed en als de training goed blijven vorderen komt de vorm wel in orde. Ook hier weet ik niet goed wat te verwachten. Er is opnieuw grote kans op een massasprint, maar indien de juist mannen vooraan zitten kan een vlucht voorop blijven. Vorig jaar was de omloop biljartvlak en kon ik de koers kleuren. Dit jaar lijkt het iets geaccidenteerde wat ik mijn voordeel ligt. (Stig zal zondag starten op het BK liet hij ons vandaag weten)

9.Naar welke wedstrijden tijdens de zomer/najaar kijk je uit? Ik zou heel graag goed zijn in de Enecotour. Dit is een rittenwedstrijd met veelzijdige ritten, welke ik allemaal graag doe. Van waaieretappes, kasseien tot Ardennen. Vorig jaar startte ik er sterk, maar viel in de slotetappe uit met een middenrifblessure. Gelukkig kon de ploeg alsnog de eindzege binnen houden. Dit jaar hoop ik opnieuw op de afspraak te zijn.

10.Heb je nog doelen die je dit jaar wil bereiken? De najaarsklassiekers liggen me ook erg goed. Vorig jaar kon ik 2 maal top 20 rijden in Hamburg en Plouay. Dit jaar wil ik er opnieuw staan in de finale.

11.Ben je bijgelovig? Zo ja, op welke manier? Als sporter raak je snel bijgelovig. Rij je met bepaalde sokken goed, doe je die de volgende wedstrijd opnieuw aan. Valt het een wedstrijd tegen, is het geluk eraf. Bij mezelf valt dit gelukkig goed mee. Meer dan goed trainen en gezond zijn, kun je niet doen.

12.Vele jongeren kijken naar je op, nu je als prof aan het werk bent bij Lotto-Soudal. Keek je vroeger zelf naar bepaalde renners op? Welke , waarom? Echte helden had ik vroeger niet. Al had ik zoals vele en poster van Tom Boonen. Tom’s interviews waren altijd om van te smullen. Niet enkel door het kempische dialect maar vooral de onomwonden manier van praten.

13.Welke raad/tips zou je willen meegeven aan de jeugdige renners? Je best blijven doen op school en blijven dromen en plezier maken!

Gerelateerde artikels

Even terugspoelen naar zondag 28 februari. Een dertigtal kilometer voor de finish van Kuurne-Brussel-Kuurne laat Lotto Soudal-renner Stig Broeckx zich afzakken van de kop en wordt daarbij aangereden door een motor. Een sleutelbeenbreuk, een gebarsten rib en een gekneusde hand luidde het...
"Vandaag 8 vroege vluchters met o.a. Jasper Bovenhuis en Sean De Bie. De rit was 115 kilometer lang met 2 bergen en een aankomst boven.  Op de laatste klim, één van 22 kilometer rijdt Jan Hirt weg uit het peloton en pakt nog 4 min. op het peloton. Van de vluchters blijven nog enkele voor. Het...
Stig Broeckx is deze middag ernstig gewond geraakt bij een ongeval tijdens de derde rit van de Ronde van België. De jonge Belg kwam tijdens een afdaling ten val met een twintigtal andere renners, ten gevolge van een crash van twee moto’s. Broeckx bleek er erg aan toe en kreeg ter plaatse de...
Gisteren heeft Stig Broeckx samen met zijn ploeggenoten de People’s Choice Classic criterium te Adelaide gereden in Australië. "De eerste rit ging goed. Het was echt kicken van de eerste tot de laatste meter. Heb mijn werk voor de ploeg goed kunnen doen en de trein liep perfect. Jammer dat het net...
1. Wat waren voor u de mooiste momenten van het seizoen? Los van de wedstrijden zelf ongetwijfeld het telefoontje met het nieuws dat ik profwielrenner kon worden. Welke emoties er toen door me heen gingen, kan ik moeilijk beschrijven. Qua wedstrijden zijn er drie die me altijd zullen bijblijven. De...
Op dinsdag 31 maart zendt Eén de documentairefilm De Stig uit, over het leven en de revalidatie van profwielrenner Stig Broeckx. Hij kwam op 28 mei 2016 zwaar ten val kwam tijdens de Baloise Belgium Tour. Bij een massale valpartij raakten negentien renners gewond, Stig nog het allerergste. Hij werd...