Sean de Bie: " Minstens 1 wedstrijd winnen in 2016"

Door Kurt Vermeerbergen op 20 Jan 2016 - 20:26
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Sean de Bie is zich momenteel volop aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen met zijn ploeg Lotto Soudal op stage. Vanaf 31 januari start het seizoen voor Sean met zijn eerste wedstrijd. We blikken met Sean terug op vorig seizoen en op zijn jeugdjaren maar ook vooruit naar seizoen 2016.

1. Weet je nog wanneer je gestart bent met wielrennen/crossen? Vanwaar de interesse voor deze sport? Mijn nonkels Danny en Rudy waren veldrijders en mijn papa was 1,5jaar profrenner bij een wegteam. Zo zat wielrennen en de interesse ervoor al wel in de familie. Ik ben begonnen met veldrijden in de winter op mijn 12e. Kleinere veldritten over de grens in Noord-Brabant. Het seizoen erna begon ik ook op de weg te rijden. Alles ging meteen goed en ik won een paar wedstrijden in mijn eerste jaar.

2. In je jeugdjaren kon je zowel op de weg als op de cross mooie resultaten boeken. Aan welke jeugdoverwinningen heb je de leukste herinneringen?  Mijn overwinning op het PK in Molenstede-Diest in 2013 als laatstejaars belofte was de mooiste. Ik won er solo met 2 minuten voor, iets waarvan ikzelf dacht dat ik dat niet kon. Ik had het jaar ervoor een half jaar weggegooid door motivatieproblemen en een valpartij waardoor ik ook een grote kans op het WK in Valkenburg had vergooid. Een ander mooi moment was het EK in datzelfde jaar waar ik won. Heel vaak werd ik bij juniores en beloften 2e of 3e in internationale wedstrijden en lukte het nooit om echt te winnen. Die ban werd op het EK doorbroken.  Waar ik nu nog wel fier op ben is dat ik als eerste- en tweedejaars nieuweling Belgisch Kampioen kon worden in Tervuren en Hamme-Zogge toen de nieuwelingencategorie nog niet opgesplitst was. In Tervuren was ik de 3e jongste van 90deelnemers.

3. Je stadsgenoot Ward Smets bezorgde ons volgende vraag voor je: Hoe combineerde jij als nieuweling/junior jouw studies met trainingen? Tips? Voor wat studeerde je?  Ik trainde niet weinig als junior als ik daar nu op terugkijk, als nieuweling deed ik het wel rustiger aan. Ik probeerde zoveel mogelijk gebruik te maken van de momenten waarop ik een lange training kon doen. Zoals op woensdagnamiddag en in aanloop naar het seizoen op zaterdag en zondag. Op de weekdagen ging ik meestal naar hulshout op de piste rijden met de lichtjes. In 1u30 kan je ook hard trainen moest dat nodig zijn. Wat ik ondervonden heb als jong manneke is dat 80% van je seizoen gemaakt word in de maanden voorafgaande aan de eerste wedstrijd. Dus als je daar iets meer van opofferingen kunt brengen hoef je in de volgende maanden helemaal niet veel meer te trainen en kan je meer focussen op school en in de weekends een wedstrijd rijden. Wil je toch graag veel trainen dan kan je altijd op zaterdag koersen en op zondag een training doen. Een voorbeeldige student kon je mij niet echt noemen. Ik studeerde ASO Sport-Wetenschappen op het Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg.

4. Hoe kijk je terug op seizoen 2015 in het algemeen? Super. Ik denk dat afgelopen jaar één van mijn beste jaren is geweest. Ik begon met een goede basisconditie en eindigde met een sterkere. Elke wedstrijd kon ik fris aan de start komen en qua planning zat alles perfect. Ik heb het gevoel dat enkele wedstrijden mij weer sterker gemaakt hebben. Zoals de Ronde van Groot-Brittannië, die echt lastig was en waar ik met een topconditie uit kwam. 

5. Je behaalde eindelijk die eerste profzege in de Ronde van Luxemburg. Was deze zege een vorm van opluchting?  Ja, toch wel een vorm van opluchting. Omdat 2014 volledig de mist in is gegaan en omdat ik vond dat ik dat ook nodig had om stappen verder te zetten. Ook het feit dat het de laatste rit van een ronde was deed me heel veel deugd. Omdat ik toch toen het gevoel had dat ik na 1 of 2 dagen wedstrijd toch 25% van mijn capaciteiten verlies. En dat euvel was nu ook doorbroken. Ook had ik nog maar weinig kansen gehad tot dan. En om dat dan te kunnen afmaken doet eens zo goed. 

6. Kreeg je te maken met pech afgelopen seizoen of blessures?  Alleen na de eerste rit van de ronde van Algarve had ik een klein euvel met een adductorspier die verkort/verkrampt was van 3uur aan kop van het peloton te rijden. 3 dagen had ik last van de aanhechting (pes anserinus; binnekant onder de knie) van die spier. Met taping en massage was dat gelukkig snel weg. 

7. Deze winter heb je nog één cross gereden voor het goede doel, welke je ook won. Smaakte dit niet naar meer? Of is de liefde voor de cross ver weg? Of niet combineerbaar met je wegseizoen?  Zeker. Ik heb genoten van die wedstrijd en ik had het gevoel dat ik zeker het stuurvaardige en de techniek niet verleerd was. Ik denk dat een crosscarrière zeker niet combineerbaar is met het wegwielrennen. Toch niet op het WorldTourniveau. In het continentale circuit zou het wel kunnen denk ik. Ik had zeker graag meegedaan in Lille op het BK dit jaar. Maar met de ploegstage die gepland stond van 6 tot 15 januari kon ik dat idee in oktober al opbergen.

8. Opnieuw ging je met de andere jonge benen op stage in Spanje. Waarom deze keuze?  Eerst en vooral voor het goede weer maar daarnaast zitten we daar rustig. We hebben een vast ritme: Ontbijt, training, lunch, rusten en naar de winkel gaan, avondeten en slapen. We kiezen ook bewust om niet in een hotel te slapen zodat we nu kunnen kiezen wat we eten. Door met 4 te gaan kunnen we de kosten ook verlagen. Trouwens is samen trainen, altijd leuker dan alleen.  

9. Op welke punten wil je uzelf zeker nog verbeteren naar volgend seizoen toe? Ik hoop dat ik een grote ronde mag rijden. Ik denk dat ik er klaar voor ben. Ik heb het gevoel dat mijn lichaam zich heeft aangepast aan dagen opeenvolgend koersen. En dat ik door een grote ronde nog een serieuze stap kan zetten. Al moet ik dan wel zorgen dat ik goed en fris er kan aan beginnen en er goed uitkomen. Verder kan ik misschien nog wat aan het gewicht doen. Iets scherper aan de start komen van de heuvelende wedstrijden verder in het seizoen.

10. Je eerste wedstrijden zijn GP La Marseillaise (31/01) en Etoile de Bessèges (03/02 – 07/02). Wat is hier je rol in? Wanneer ben je tevreden van deze wedstrijden? Mijn rol is nog niet duidelijk. De eerste wedstrijd Marseillaise ligt me over algemeen wel goed. Ik hoop wel dat mijn rol in de finale zal liggen. Voor Besseges ligt het iets anders. Zolang ik daar geen tijd verlies heb ik nog altijd een goeie tijdrit om de finishen en voor het klassement te gaan. Maar Tony Gallopin zal ons speerpunt voor het klassement zijn en de rit naar Laudun. De eerste rit zie ik evt wel kansen om voor de ritoverwinning te gaan. Al heb ik nooit dat goede gevoel van Marseillaise en Besseges.

11. Als jullie rondes rijden, wie is dan op hotel meestal je vaste kamergenoot? Wat is de klik tussen jullie? Op stage slaap ik altijd samen met Tim Wellens. We luisteren altijd naar dezelfde muziek en hebben al een band van sinds de nieuwelingen/juniores. We rijden een totaal verschillend programma dus tijdens het seizoen liggen we nooit samen. In de wedstrijden heb ik niet echt een vaste kamergenoot. Ik heb al eens bij Benoot, Bebusschere, Bak, Ligthart, Broeckx en Frison gelegen. Meestal in voorjaarskoersen offer ik mij op om bij Bakske te slapen. Hij snurkt heel luidruchtig, maar ik slaap daar doorheen. 

12. Spurt of solo? Waarom?  Solo. Ik denk dat dat komt omdat ik vaak in spurts win en liever eens solo zou winnen. Al was het in GP impanis met een Solo. Dat is een zalig gevoel.

13. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Ik heb altijd een goeie tijdrit gehad zolang ze niet langer is dan 15 minuten en hoe meer bochten hoe liever want daar maak ik het verschil. Ik ben in januari naar de piste van Mallorca gegaan om testen te doen met de tijdritfiets om nog aerodynamischer te zitten. Er werd al verbazend gereageerd op hoe aerodynamisch ik al op die tijdritfiets zat. We hebben nog véél verbetering kunnen aanbrengen. 

14. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Doe maar een heuvelende wedstrijd. Op het vlakke mis ik de absolute power. Maar zodra het klimmetjes zijn van tussen de 500 meter en 2,5km dan kom ik beter tot mijn recht. 

15. Wanneer zal je u seizoen 2016 tevreden afsluiten? Als ik minstens 1 wedstrijd gewonnen heb en een grote ronde heb beëindigd. 

De snelle vragen
Lievelingskleur : Geel
Favoriete muziek :Youth van Daughter
Favoriete film : Salt
Lievelingseten : zalm met prei 
Ochtend- of avondmens : vroeger avondmens, nu ochtendmens
Film of boek : boek
Brunette of blondine: brunette
Pizza of frieten : frieten
Citytrip of relaxvakantie  : relaxvakantie
Bergop of bergaf : bergop
Koud of warm : warm
Tijdrit of een lange rit : tijdrit
Mooiste overwinning ooit: PK Molenstede
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je?  Een seizoen zonder valpartijen en een overwinning van hoog niveau.

Foto: Photonews/Lotto Soudal

Gerelateerde artikels

Profrenners Sean de Bie en Mathijs Paasschens van Wallonie Bruxelles waren te gast in het Sport Vlaanderen domein te Hofstade. Na een kort vraaggesprek met Sean en Mathijs vertrok de grote groep op pad met niet minder dan 73 rennertjes opgesplitst in 4 niveaugroepjes. Verschillende fietstechnieken...
Lotto Belisol is blij bekend te kunnen maken dat Sean De Bie vanaf volgend jaar deel zal uitmaken van onze profploeg, en dit twee seizoenen lang. Met De Bie haalt de ploeg de kersverse Europees kampioen bij de beloften binnen. Afgelopen juli pakte de bijna 22-jarige renner uit Bonheiden de titel in...
Sean De Bie heeft zijn eerste profzege geboekt! De 23-jarige Lotto Soudal-renner won de slotrit in de Ronde van Luxemburg. De laatste rit bracht de renners van Mersch naar Luxemburg Stad. Op het parcours van 156 kilometer waren acht hellingen verspreid die meetelden voor het bergklassement....
Vooraleer het Ardennenluik aan te snijden, vindt morgen de Brabantse Pijl plaats. Deze Europe Tour-wedstrijd van 197 kilometer start in Leuven en komt aan in Overijse. De renners moeten in totaal 26 keer een helling beklimmen. Het zwaartepunt ligt op het lokale circuit. Het peloton moet drie rondes...
De Ster ZLM Toer is vandaag geëindigd met een etappe van Someren naar Boxtel. Het peloton was op weg naar een massasprint, maar die werd nog ontsierd door een valpartij in de slotkilometer. Sean De Bie was een van de betrokken renners. De ritzege ging naar Wim Stroetinga, Sep Vanmarcke werd...
1. Wat waren voor u de mooiste momenten van het seizoen? Mijn 2 overwinningen. Het provinciaal kampioenschap in Molenstede waar we 14 keer de Grasbos (de poggio van Diest) over moesten, omdat ik daar de laatste 25km solo heb van gereden. En ik had mij daar verbaasd van mijn fysieke vooruitgang die...